Цените на петрола продължават да растат в четвъртък, достигайки максимални от ноември миналата година нива.

Подкрепа за подема на котировките дадоха данни за най-голямото от юни м.г. седмично съкращаване на запасите от суровината в САЩ, при съществен ръст на експорта. В същата посока действа и намаленото предлагане на пазара заради съкращаването на добива в ОПЕК и американските санкциите срещу Венецуела и Иран.

Днес сутринта майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сие покачват с 10 цента - до $68,60 за барел. В хода на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с 0,89 (1,32%) - до $68,50 за барел.

Американският еталон WTI с доставка май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с 4 цента - до $60,27 за барел. Вчера неговата цена се повиши с $0,94 (1,59%) - до $60,23 за барел.

В сряда енергийното министерство изнесе данни, според които стоковите запаси в САЩ през миналата седмица са се съкратили с 9,59 млн. барела, роден спад от юли 2018 година. Докато експертите очакваха ръст на запасите с 1,75 млн. барела.

Запасите от бензин в страната са се намалили с 4,59 млн. барела, на другите дестилати - с 4,13 млн. барела.

Една от причините за това наблюдателите виждат в ръста на американския петролен експорт, който се е повишил до 3,39 млн. баела на денонощие - вторият най-голям обем от 1993 година насам.