Търсенето на бензин в Азия може да достигне своя връх много по-рано от очакваното, след като милиони в Китай и Индия се пренасочват към електрически автомобили, а тенденцията се очаква да нарасне през следващото десетилетие. Промяната в потребителските нагласи няма как да не се отрази на петролната индустрия, предупредиха мениджър в петролни и автомобилни фирми, предава Reuters. Рафинериите трябва да се подготвят за бъдеще, в което бензинът - най-големият им източник на приходи, вече няма бъде такава дойна крава.

Според плановете на Китай до 2025 г. поне 20% от автомобилите трябва да използват алтернативни източници на гориво. Политиците в Индия са още по-радикални, като искат всички автомобили в страната да са електрически до 2032 г.

Китай и САЩ се съревновават за лидер по употреба на петролни продукти, а Индия е на трето място.

"Технологията се движи много бързо. След 10-15 години пазарът на бензин няма да е същият като днес", каза Дейууд Насиф, директор на борда на държавната петролна компания на Бахрейн. "Виждаме ясна промяна към електрическите коли - те идват масово, не са само нишов продукт вече", допълни и Уилко Старк, вицепрезидент в Daimler. Според немската компания до 2025 г. електрическите автомобили ще представляват около 10-15% от общите продажби, а други 10% ще се дължат на хибриди.

Тъй като бензинът е отговорен за 45% от продукцията на рафинериите, както и за голяма част от печалбите им, забавяне или спадане на търсенето ще има значими последствия за индустрията. А това може да се случи още след 2020 г.

Затова част от индустрията вече обмисля промяна в стратегията. И насочване към производството на други продукти от петрол - като например пластмаси или химикали за домакинството, където търсенето расте.