Преди седмици възможността за слагането на край на ограничения добив за държавите от ОПЕК и техните партньори изглеждаше доста вероятна. Сега обаче лидерът Саудитска Арабия настоява те да бъдат запазени, а самата тя да ограничи още повече своя добив заради риска от нов по-сериозен срив на цената.

В началото на седмицата представители на кралството и на Русия обсъдиха сценарият за нов спад до под 40 долара за барел, което е знак, че условията на пазара бързо се влошават. Подобна ситуация е възможна, ако всички производителки от ОПЕК и партньорите им не се съгласят на удължаване на ограничения за производството.

"Днес сме изправени пред голям риск от свръхпредлагане", коментира след срещата руският енергиен министър Александър Новак.

"Има риск цените да паднат до 30 долара за барел, тъй като ОПЕК и съюзниците ѝ до края на годината може да произведат повече петрол, отколкото се търси на пазара", допълва той.

От своя страна от Саудитска Арабия отчаяно искат да избегнат този най-лош сценарий. "Както на двустранно, така и на ниво ОПЕК+, ние работим за превантивни мерки, за да не позволим това да се случи", посочва от своя страна саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих.

Според Bloomberg от Рияд се надяват да Москва за продължаване на политиката на ограничен добив. За да постигнат целта си от Кралството са готови да направят сериозни инвестиции в няколко руски проекта, включително в находището за втечнен природен газ Arctic LNG 2, да закупят дял от нефтохимическата компания Sibur Holding, както и да си партнират с Gazprom и Rosneft.

Междувременно очакванията за петролния пазар се влошават бързо. Преди по-малко от месец от Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозираха значителен дефицит на доставките през второто тримесечие въпреки забавянето на търсенето. Оттогава насам обаче нещата се промениха доста и петролният пазар записа най-лошият си месец от финансовата криза насам, пишат от специализирания сайт Oil Prices.

Все повече анализатори излизат с не особено обнадеждаващи прогнози за следващата година.

"Балансът за 2020 година вече изглежда притеснително, а понижаването на търсенето, което очакваме, ще затрудни още повече пазара", смята Роджър Дайван от HIS Markit.

По-важно е да се отбележи, че много от експертите прогнозират свръхпредлагане на пазара през следващата година дори при влошаване на ситуацията в Иран и Венецуела.

От S&P Global Platts изчисляват, че излишъкът може да достигне 400 000 барела на ден през 2020 година. Според МАЕ този обем ще бъде в рамките на 100 000 барела на ден, а според HIS Markit значително по-голям - 800 000 барела на ден.

"Нарастват факторите за по-остър от очакваното спад в търсенето", посочва Мартин Ратс, който е анализатор в Morgan Stanley. Търовската война между САЩ и Китай също засилва опасенията за забавяне на растежа.