Коалицията на канцлера Ангела Меркел се споразумя за пакет от стимули за 130 милиарда евро. Той е предназначен да стимулира краткосрочните потребителски разходи и да накара бизнеса отново да инвестира, предава Bloomberg.

Програмата за стимулиране идва след спасителния пакет от 750 милиарда евро, договорен през март. Мерките на Германия надхвърлят значително повече всички други национални програми за извънредни ситуации, предприети от други страни от еврозоната.

Сегашният план надхвърли очакванията с 30%. Освен сътресението, което се предизвиква чрез временно намаляване на данъка върху добавената стойност, Германия отдели и пари за изграждане на своите 5G мрежи, за подобряване на железопътния транспорт, както и стимули за електрическите превозни средства.

В един от най-спорните въпроси стои автомобилната индустрия, която не успя да постигне целта си - да получи пряка държавна подкрепа. Канцлерът Меркел заяви, че възнамерява да гледа в по-дългосрочен план при насърчаването за възстановяване на най-голяма икономика в Европа.

"Не бихме могли просто да съставим пакет от стимули в традиционния смисъл", каза Меркел. "Това трябваше да бъде пакет от мерки, в които има поглед към бъдещето. И точно това съобразихме", подчерта още тя.

Германия търси изход от най-сериозната рецесия след Втората световна война досега

Най-голямата икономика в Европа търси изход от дълбоката рецесия, към която се е запътила

Готви се втори пакет от стимули

След първоначален стимул през март, администрацията на Меркел обеща да похарчи всичко необходимо, за да накара страната отново да "расте". Германия е предоставила над 1,3 трилиона евро - най-много в Европейския съюз досега, за програми гарантиращи ликвидността на фирмите. Все пак усилията не могат да спрат повишаването на безработицата през май до най-високото ниво от края на 2015 г., като нарасна със 169 000 до 2,8 милиона души през май спрямо април.

Според Кристиан Шулц, икономист от Citigroup във Франкфурт, намалението на данъците е "добре дошла изненада", каза той. "Идеята е домакинствата да предложат известни разходи за дискреционни стоки, което впоследствие създава цикъл на нарастващо търсене", каза Шулц.

Какво включва планът?

-Данъкът върху добавената стойност да се намали от 19% до 16% до края на 2020 г.

-Финансиране за малки и средни предприятия от 25 милиарда евро

-10 милиарда евро инвестиции в цифрови проекти, проекти за сигурност и отбрана 

- 5.9 милиарда евро помощ за общините

Мерките включват още еднократна помощ в размер на 300 евро на дете за подпомагане на семействата, както и удвояване на стимулите за насърчаване на продажбата на електрически автомобили и други.

Германия сваля двойно ДДС-то за ресторантите в опит да спаси бранша

Германия сваля двойно ДДС-то за ресторантите в опит да спаси бранша

От сектора предупреждават, че са "на ръба на фалита"