Спорната забрана на новия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп, която наложи ограничения над влизането в страната на граждани от седем държави, предизвика особени вълнения сред Близкия изток и част от Азия.

Една от държавите в списъка на американския президент Ирак има значителни търговски отношения с Америка, тъй като страната е шестият най-голям вносител на петрол в САЩ.

Общо търговията със стоки на Щатите и мюсюлмански страни надмина 220 милиарда долара през 2015 година, сочи справка на Щатското бюро по преброяване на населението.

През първите 11 месеца на изминалата година сделките достигнаха 194 милиарда долара.

Забраната може да навреди на широките интереси на най-голямата икономика. А CNN Money представи най-големите партньори в мюсюлманския свят за САЩ, що се отнася до търговски отношения.

Малайзия

САЩ отчитат 22.9 милиарда долара търговски дефицит с Малайзия.

От Бюрото за икономически анализи обясняват, че американски компании са инвестирали почти 14 милиарда долара в Малайзия през 2015 година.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия и САЩ са осъществили търговски сделки за стоки за над 31 милиарда долара през първите 11 месеца на миналата година.

Към САЩ са внесени 386 милиона барела черно злато през 2015 година. Страната е вторият най-голям източник на чужд петрол в САЩ.

Обединените арабски емирства

САЩ и ОАЕ са търгували стоки помежду си за 23.3 милиарда долара през първите 11 месеца на миналата година.

Това е най-големият пазар за износа на САЩ в Близкия изток.

Индонезия

Търговията със стоки между страната и САЩ е достигнала 23 милиарда долара през първите 11 месеца на 2016 година.

Индонезия от своя страна е привлякла 13.5 милиарда долара от американските инвестиции, главно в областта на минното дело.

Турция

Търговията между САЩ и Турция е нараснала до 17.4 милиарда долара през 2015 година от 10.8 милиарда долара през 2009 година.

Американски компании са инвестирали 3.6 милиарда долара в южната ни съседка през последните години, главно в банковия сектор и производство.