Потребителските цени в еврозоната през декември 2020 г. са спаднали с 0,3% в сравнение със същия месец през 2019 г., показват окончателните данни на Евростат. През ноември дефлацията в еврозоната също беше 0.3% на годишна база.

Спрямо предходния месец потребителските цени са нараснали с 0,3%. Годишната дефлация в еврозоната е 0,3% за четвърти пореден месец

Данните съвпадат както с предварителната оценка, така и с очакванията на експертите, отбелязва Trading Economics.

Потребителските цени, с изключение на волатилни елементи като разходите за енергия, храна и алкохол (индексът CPI Core, който се проследява от Европейската централна банка), нараснаха с 0,2% на годишна база миналия месец след същото увеличение месец по-рано.

Поскъпването на храните, алкохола и тютюневите изделия се забави до 1,3% от 1,9% през ноември. Цените на енергията паднаха с 6,9%, след като се понижиха с 8,3% месец по-рано. Услугите поскъпнаха с 0,7%.

В 27-те страни от Европейския съюз цените се покачиха с 0,3% на годишна база, след като се повишиха с 0,2% месец по-рано. В сравнение с предходния месец цените в целия ЕС са се увеличили с 0,3%.

Най-силната дефлация в годишно изражение през декември се наблюдава в Гърция (-2,4%), Словения (-1,2%) и Ирландия (-1%).

Най-висок ръст на потребителските цени е регистриран в Полша (3,4%), Унгария (2,8%) и Чехия (2,4%).

Снимка 514758

В България годишната инфлация през декември е нула процента, след 0,3% през ноември. Според данните на Евростат годишната потребителска инфлация в България през декември 2020 г. се повиши с 0,5% спрямо ноември.

В Германия дефлацията остана на ниво 0.7%, в Италия - е 0.3%. Във Франция годишната инфлация се забави до нула от 0,2% през ноември, в Испания - дефлацията се забави до 0,6% от 0,8% месец по-рано.