Потреблението на въглища в Съединените американски щати се срина с над 13 процента през 2019 г., най-големият спад от 65 г. насам. През изминалата година редица централи спряха работа в страната и се очаква това да се случи отново и през тази година, пише Bloomberg.

Общото потребление се срина до 596 млн. тона през 2019 г., при 688 млн. тона през предходната година, гласи официална информация на Energy Information Administration, част от енергийното ведомство. През тази година потреблението ще намалее отново – до 517 млн. тона.

Богатите страни се отказват от въглищата

Богатите страни се отказват от въглищата

Емисиите CO2 спряха растежа си през 2019

Спадът отразява бързата промяна на енергийния микс в най-голямата икономика в света. Въглищата все по-трудно се конкурират с природния газ, тъй като цената на последния рязко поевтиня. Все по-евтини са и алтернативни и чисти източници - вятъра и слънцето.

Най-мръсното изкопаемо гориво е изправено и пред все по-голям натиск заради ролята му в климатичните промени. Усилията на президента Доналд Тръмп да съживи индустрията не дават резултати.Подобен спад в потреблението на въглища не се забелязва за първи път, но причината през 1954 г., когато сривът бе 14%, бе друг – рецесия. През следващата година се отчете бързо възстановяване с 15%.

През 2020 г. ютилити компаниите в САЩ вече са заявили планове за спиране на още поне седем централи.

Македония изгражда соларен парк за над 80 милиона евро върху мина за въглища

Македония изгражда соларен парк за над 80 милиона евро върху мина за въглища

Държавата получи похвала от Брюксел за проекта