Летните топли вълни може да настъпят отново и през есенните месеци в Западна Европа, показват данни на Copernicus Climate Change. Това със сигурност ще намали страховете от риск за доставките на газ, които се появиха по света през последните седмици, на фона на подготовката на региона да преживее втора зима без големи количества руски газ.

През октомври обикновено стартира отоплителния сезон в Европа, но топлото време удължи срока за запълването на местата за съхранение на газ. Газохранилищата вече са пълни на 94%. Към това се добавя фактът, че търсене на отопление вероятно ще забави.

Това може да намали цените на газа, особено за краткосрочни доставки. Към момента цените остават далеч под рекорда, поставен миналата година, когато войната в Украйна разтърси пазарите.

"Цените могат да паднат значително през следващите няколко седмици, заради закъснение в настъпването на зимата", коментира стратегът на Citigroup Антъни Юен.

Идва краят на бума в износа на LNG от САЩ

Идва краят на бума в износа на LNG от САЩ

Покачването на разходите и засилената конкуренция за осигуряване на дългосрочни купувачи и финансиране може да остави на пауза доста предложени проекти за износ

Очаква се зимата в Европа да бъде по-топла и влажна от обичайното, смятат от Copernicus Climate Change. Данните сигнализират за повече от 50% вероятност за температури значително над средните в Обединеното кралство, Франция, Австрия, Италия и части от Германия между декември и февруари. Голяма е вероятността за меко време и на Иберийския полуостров, пише Bloomberg.

Европейските цени на газа паднаха с около 80% през изминалата година, заради голямото количество от запаси в газохранилищата, въпреки че рисковете от стачки в Австралия държаха пазара на напрежение. По-големи запаси в газохранилищата означава, че има по-малък риск от заплаха от скок на цените преди зимата, смята Goldman Sachs Group.

Дори и при мека зима, прекъсването на доставките може да причини временни скокове на цените. Така например непланирано прекъсване на завода за втечнен природен газ Freeport в САЩ тази седмица и поддръжката в Норвегия, увеличиха нестабилността на пазара.

Търговците вече съхраняват повече LNG на танкери. Така нареченото плаващо съхранение вече е на по-високи нива от обичайното за това време на годината, но все още е доста под рекордите, наблюдавани миналия ноември.

Намаленото търсене на газ в Европа може да доведе до пренасочване на повече товари към Азия. В Северна и Южна Америка, където водноелектрическия капацитет е под заплаха, заради по-слабите валежи в Колумбия и Бразилия, търсенето на LNG се покачва.

"Ситуацията е много по-стабилна от миналата година", посочва Джонатан Бриърли, главен изпълнителен директор на британския енергиен регулатор Ofgem.