В Нормандия, на брега край Ла Манша, инженери се надпреварват да оправят осем дефектни заварки в третия реактор на централата, която трябваше да покаже френското превъзходство в ядрената енергетика. Това обаче не се случи - пускането в експлоатацията на реактора вече закъснява със 7 години, като според последните планове предстоят още 3 години закъснение.

Френската енергийна компания Electricite de France (EdF) сега възнамерява да изпраща роботи до компрометираните заварки, които са труднодостъпни. Това е поредният неуспех на националната компания в един проект, който в крайна сметка ще закъснее с цяло десетилетие и ще струва на страната почти четири пъти повече от предвиденото, пише Bloomberg.

"Всяка година чуваме, че има нов проблем. Не е приемливо един от най-престижните и стратегически сектори за страната ни да е изправен пред толкова много трудности", заяви финансовият министър на страната Бруно Льо Мейр наскоро.

Ново забавяне в изграждането на френската ядрена централа, която трябваше да е готова преди 7 години

Ново забавяне в изграждането на френската ядрена централа, която трябваше да е готова преди 7 години

Ремонтът на дефектни заварки оскъпява проекта с 14%

Третият реактор на централата Flamanville по последни данни ще бъде завършен през 2022 година, а крайната цена на проекта ще бъде 12,4 милиарда евро (13,8 милиарда долара). Само въпросните заварки ще струват на страната 1,5 милиарда евро. Отбелязвайки несигурността около проекта, Льо Мейр сега вече притиска енергийната компания - той дава 1 месец срок на EdF за изготвянето на план за действие за ремонтирането на новото съоръжение, преди положението да е стигнало дотам, че Франция да започне да преосмисля изграждането на нови ядрени мощности като цяло.

За националната енергийна компания, която е най-голям производител на ядрена енергия в света, Flamanville е само едно от многото предизвикателства. Оттатък канала - във Великобритания - EdF също бави два проекта, разходите по които също бяха повишени - до 22,5 милиарда паунда, което е с 2,9 милиарда паунда повече от изчисленото по-рано. Друг важен момент са и нарастващите разходи по поддръжката на всичките 58 домашни ядрени мощности, които осигуряват над 70% от електричеството на Франция.

Преди година EDF беше компанията с най-голям пазарен дял в енергийния сектор в Европа. Сега пазарната й капитализация възлиза на 28 милиарда евро, по-малко от половината от тази на италианската Enel SpA, която набъбна до 69 милиарда евро заради успеха на своя бизнес с възобновяеми източници на енергия. Акциите на германската комунална компания RWE AG, която планира да закрие ядрените си централи и постепенно прекратява производството на въглищни инсталации, нараснаха с 43% тази година. Датската Orsted, която е безспорен лидер при офшорните вятърни генератори и която имаше 6 пъти по-малко приходи от френския гигант, също успя да го надмине. Акциите на EDF са загубили 34% от стойността си само през тази година.

Снимка 451085

Източник: Électricité de France

"Инвеститорите остават настрана поради настоящите неясноти след силно негативните нагласи и новини спрямо ядрената индустрия", казва Огюст Дерикс, анализатор от AlphaValue. Той обвинява изпълнителния директор на ЕdF и неговата упоритост да преследва ядрената енергетика, което ограничава потенциалния растеж на ВЕИ, а те се оценяват по-добре от пазара.

EdF се бори да осигурява по 15 милиарда евро, които са необходими годишно за поддържането на стареещите ядрени реактори. Компанията също така изгражда нови ядрени и възобновяеми проекти, работи се по модернизиране на електрическата мрежа и внедряване на интелигентни електромери.

Печалбите на фирмата бяха засегнати не само от падащите цени на електроенергията, но и от проблемите с безопасността, които принудиха реакторите да бъдат затворени за няколко месеца във Франция и Великобритания. Освен това компанията има още да извежда от експлоатация два от най-старите реактори във Франция през следващата година, както и още 10 реактора до 2035 година. Обработката на ядрените отпадъци също е предизвикателство.

Според система, въведена преди почти десетилетие за засилване на конкуренцията, конкурентните доставчици на електроенергия могат да закупят около 25% от ядрената продукция на EdF по 42 евро на мегаватчас. Това е с около 10 евро под текущите цени на едро. Цената също не е променяна от 2012 година, което не се харесва на EdF.

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Над 20 нови ядрени реактора трябва да бъдат пуснати преди 2020 година