Френската енергийна компания Electricite de France (EdF) ще ремонтира дефектни заварки в ядрената инсталация, която се изгражда в Западна Франция. Това ще увеличи разходите по проекта с цели 14% до 12,4 мииарда евро, или 13,6 милиарда долара. По този начин около ядрения гигант се създава допълнително напрежение заради необходимите увеличения на бюджета, пише Bloomberg.

Последното увеличение на бюджета на централата Flamanville-3 е поредният удар за френската компания, която повиши оценката си за два подобни реактора, които изгражда в САЩ преди няколко седмици. Проектът също така създава напрежение и около друг, далеч по-генерален въпрос - този за бъдещето на ядрената енергетика във Франция като цяло. Правителството в страната също така не е склонно да одобрява нови ядрени проекти, преди Flamanville-3 да бъде най-накрая завършена и в експлоатация.

EDF е увеличила прогнозната си сметка за проекта с 1,5 милиарда евро при последната оценка, пише в изявление на дружеството. Почти завършеното предприятие, което вече изостава от график със седем години, няма да може да бъде заредено с ядрено гориво преди края на 2022 година. До тогава ЕDF трябва да поправи 66 заварки.

Поради създалата се ситуация акциите на EDF паднаха с 1,6%.

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Над 20 нови ядрени реактора трябва да бъдат пуснати преди 2020 година

Предпочитаният сценарий на EDF за ремонта включва използването на дистанционно управлявани роботи за провеждане на високо прецизни операции в тръбопроводи. Това ще наложи нетна инвестиция от 15,5 милиарда евро през 2020 година, което е увеличение с 500 милиона евро.

Дружеството има за цел да получи одобрение от френския орган за ядрена безопасност за плана му за ремонт до края на следващата година. EDF също така има и резервна опция, която би довела до извличане на тръбопровода за ремонт, но това "вероятно би довело до допълнително забавяне от една година и допълнителни разходи от 400 милиона евро", обясни ръководителят на ядрената централа Завие Урса.

От началото на строителството на централата нейният бюджет се е увеличил три пъти. Многократните неуспехи принудиха EDF да продаде активи за ограничаване на дълга през последните години.

Въпреки че ядрената енергия осигурява нисковъглеродна електроенергия денонощно, спираловидните разходи могат да затруднят EDF да убеди френското и британското правителство да предоставят поредната необходима подкрепа за финансирането на нови атомни централи.

Моментът е критичен с оглед и на друг въпрос - енергийната компания се стреми да продаде 6 подобни реактора в Индия конкурирайки се с руски, китайски и американски производители.

Франция все още чисти лабораторията на Мария Кюри

Все още чистят лабораторията на жената, без която днес светът нямаше да има ядрена енергетика

В лабораторията има изотопи на уран с период на полуразпад 4,5 милиарда години