Ядрената енергетика покрива почти 75% от потреблението на електричество във Франция. За сравнение - в САЩ ядрените мощности съставляват 20% от консумацията. До ден днешен обаче човечеството не е измислило трайно решение за съхранението на най-опасния отпадък в света.

Във Франция има 906 площадки за съхранение на ядрените отпадъци. Такава има дори в Аркьои - област, намираща се само на 3,5 километра от центъра на Париж. По-малко "мръсните" отпадъци пък се до надземно хранилище в Североизточна Франция.

И ако периодът за полуразпад на радий 226 е 1620 години, то в лабораторията на Мария Кюри има следи от изотоп на уран, чийто период на полуразпад е 4,5 милиарда години (уран 238).

"Френската ядрена индустрия е като самолет, който излетя, но няма писта за кацане." Думите са на Яник Русле - пълномощник на неправителствена екологична организация "Грийнпийс" за Франция.

Основната сграда на лабораторията на Мария Склодовска Кюри е покрита с мъртви лози. А стените, гледащи към шумното четирилентово авеню, са магнит за уличните художници на графити.

Според властите повечето източници на радиация са отстранени още през 1922 година. Те признават обаче, че това далеч не е достатъчно и има още много какво да се направи.

Според изследване от 1997 година пешеходците и жителите в апартаментите, намиращи се на метри от стената на сградата на лабораторията, не са изложени на радиоактивно лъчение. Други пък твърдят, че мястото остава опасно.

През 2010 година темата отново влиза на дневния ред. "Събуждащото обаждане" идва, когато крадци нахлуват и открадват медно окабеляване от лабораторията. Тогава полицаите, които влизат, подобно на натрапниците рискуват да бъдат облъчени, защото влизат без защитна дрехи. Това предизвиква протести от полицейските синдикати.

Почистването досега струва около 10 милиона евро, обяснява кметът на Аркьои Кристиан Метейри. Според него обаче окончателната сметка ще бъде доста по-солена, тъй като сградите се демонтират, за да може обектът да бъде почистен през следващите години.

"Най-накрая постигаме напредък, но това става наистина бавно", казва кметът.

Самият процес по обезопасяване е много труден, понеже повечето от учените, които са работили в лабораторията, отдавна са мъртви. Самата Кюри почива година, след като се отравя от силната радиация.

Правителствената агенция, която наблюдава радиоактивните отпадъци - Andra - повече от десетилетия само описва в каталози това, което е открито в лабораторията на учената. Лъченията били навсякъде - документи, всякакви повърхности и дори почвата, в която били засадени растения.

"Самата работа там е много разпокъсана. Това допълнително усложнява процеса", казва служителят към местната община Фабиен Хуберт, който отговаря за отпадъците, които не са от реакторите на централите.

Снимка 442747

Източник: GettyImages

Мария Кюри и нейният съпруг Пиер имат огромен принос за развитието на ядрената физика. Всъщност те създават този клон в науката. Двамата изследват и описват как химичният елемент радий отделя непрекъснато топлина и свети в тъмното. Техните трудове са съсредоточени и върху урана, който впоследствие става основен за развитието на ядрената енергетика.

Мария Кюри е първата жена, спечелила Нобелова награда; първата жена, спечелила две Нобелови награди; единственият човек, спечелил две Нобелови награди в две различни области на науката. (Лайнъс Полинг също има две Нобелови награди, но едната от тях е за мир.) През 1903 година тя и съпругът ѝ Пиер получават отличието за физика, а през 1911 година тя еднолично получава наградата за постижения в сферата на химията.

Благодарение на дейната научна и експериментална дейност е открит методът на лечение чрез лъчетерапия. Нейният принос за използването на рентгеновите лъчи е основен.

Откритията, които Мария и Пиер правят, логично са и в основата на ядрената енергетика - отрасълът, който според мнозина произвежда най-чистата електроенергия в света.

"Изследванията и постиженията на Кюри с радий бяха огромно откритие. Въпреки това радиоактивността е нож с две остриета", казва още Метейри.

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Защо светът има нужда от повече ядрени мощности?

Над 20 нови ядрени реактора трябва да бъдат пуснати преди 2020 година