Запасите от газ в Русия ще бъдат достатъчни за още максимум 70 години. Петрорът пък ще стигне за още едва 30 години добив. Това пишат руските медии, цитирайки новата прогноза прогнозира на холдинга"Росгеология".

"През последните 25 години откритите нови запаси от газ и нефт в Русия са 10 пъти по-малко, отколкото през предходните 25 години. Повечето съветски находища се изчерпват", съобщават руските енергийни експерти.

Какви са перспективите за индустрията?

Поддържането на производството на петрол и газ на сегашното ниво е от стратегическо значение за Русия, тъй като целият сектор формира повече от 70% от приходите от износ на страната. Бюджетният план до 2036-а година определя приходите от петрол и газ на 8-10 трилиона рубли годишно. Осигуряването на резерви обаче е от изключително важно значение за бъдещето на руската икономика.

Според експертната прогноза, природни ресурси като диамантите и цинкът ще със сегашното темпо на добив около 20 години, а злато и оловото - само още 10 години.

"Газпром Нефт" е готова да увеличи производството си според изискванията на ОПЕК+

"Газпром Нефт" е готова да увеличи производството си според изискванията на ОПЕК+

През 2020-а година "Газпром Нефт" намали производството на петрол с 4%

През месец май тази година шефът на Министерството на природните ресурси на Руската федерация -Александър Козлов, заяви, че според него ако сегашният темп на производство на суровини се запази, петролът в Русия ще бъде достатъчен за още 59 години, а природният газ за 103 години.

Членът на федералното правителство сравни ситуацията с "общата температура в болница" и подчерта, че в страната има находища, които вече се освобождават от експлоатация, а има и такива, които все още не са получили пълно натоварване.

Според него обемът на осигуреност на доставките на енергийни ресурси може да се промени, ако се направят финансови инвестиции в геоложки проучвания.

Прогноза: Кога ще се изчерпят запасите от нефт и газ в Русия?

Прогноза: Кога ще се изчерпят запасите от нефт и газ в Русия?

Да се лети в Космоса вече е по-лесно, отколкото да се разработват нови находища

В началото на април ръководителят на федералната агенция за използване на природните ресурси "Роснедър" Евгений Киселев отбеляза, че руските петролни запаси ще стигнат за следващите 58 години, докато на печелившите може да се разчита още само 19 години.

В същото време той подчерта, че в случай говори за "условни" показатели, които ще се променят с развитието и прилагането на съвременните технологии, а линията на приближаване към тях ще бъде "постоянно премествана напред".