Промишленото производство в Германия спадна повече от очакваното през септември, показват данните публикувани от в федералната статистика Destatis четвъртък. Те потвърждават опасенията, че най-голямата европейска икономика ще изпадне в рецесия през третото тримесечие, пише Reuters.

"Днешните данни не са никак добри. Спадът на индустриалното производство през септември сякаш почти официализира наличието на техническа рецесия", посочи Томас Гизел от VP Bank, цитиран от агенцията.

Индустриалната продукция се свива през септември с 0,6% спрямо август, когато нарасна с 0,4% и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромно понижение от 0,3%.

Промишленото производство (без енергийния сектор и строителството) се понижава с 1,3%, докато това на потребителски стоки се свива с 0,5%, а продукцията на енергетиката расте с 0,2 на сто. В същото време строителството нарасна през септември с 1,8%.

Спад с 1,3% беше отчетен и при производството на т.нар. "междинни стоки" (на части или компоненти), докато а производството на капиталови стоки (на средства за производство, или на оборудване) се понижи с 1,5 на сто.

Вече е ясно: Германия влезе в първа рецесия от шест години

Вече е ясно: Германия влезе в първа рецесия от шест години

Бундесбанк предупреди, че БВП е спаднал за второ поредно тримесечие

На годишна база спадът на индустриалното производство в Германия се задълбочи слабо през септември до -4,3% от -3,9% през август и очаквания за спад с 4,4 на сто, припомня bnr.bg.

В рамките на периода юли - септември индустриалното производство се понижи с 1,1% на тримесечна база, коментира днешните данни германското министерството на икономиката. Строителният сектор остава стабилен, но е регистриран спад в предприятията, произвеждащи химикали, метални продукти, електрическо оборудване, машини, автомобили и части за тях.

Икономиката на Германия се сви през второто тримесечие с 0,1% спрямо първите три месеца на тази годината. Последвалата серия слаби данни, и по-специално за производствени сектор, предполагат, че БВП ще намалее и през третото тримесечие, което според икономическата теория означава, че германската икономика е навлязла в техническа рецесия.