Япония е популярна с една странна практика: служителите в големите компании през целия си живот да не сменят работното си място и да се пенсионират във фирмата, в която са започнали като млади. Тази практика оцеля повече от две десетилетия, през които икономическата стагнация властваше над третата най-голяма икономика.

Сега тази система се изправя пред един от най-големите си изпитания: процъфтяващ пазар на труда, разказва The Wall Street Journal.

Все повече японци си сменят работното място, привлечени с по-високи заплати или по-малко работни часове. "Смятах, че ще приключа кариерата си в първата компания, в която ме взеха на работа", каза 43-годишната Йоко Браун, която прекарва 17 години в компания за производство на електроника. Но в крайна сметка, притеснена за бъдещата си кариера, сменя работата, а когато новият ѝ работодател изисква работа и през почивните дни, тя подписва с Japan Тobacco.

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Икономическите уроци, които застаряваща Европа трябва да научи от Япония

Старият континент тръгва по пътя на Страната на изгряващото слънце. И има какво да вземе от нейния опит, за да си осигури растеж

Сменянето на работното място в средата на кариерата става все по-често срещано явление в Япония. През последните седем години броят на хората, които са предприели този ход, се увеличава непрестанно, достигайки 3,11 милиона през 2017 година. През февруари т.г. е имало 158 работни позиции за всеки 100 кандидата - 44-годишен рекорд, а безработицата е на ниво от едва 2,5 процента.

Конкуренцията между компаниите се вижда ясно. Рекордни 29,7% от сменилите работата си са получили заплати с над 10% по-високи, отколкото са получавали на предходната си позиция.

И въпреки че раздвижване има, данните сочат, че средно служителите в Япония прекарват в една компания по 12 години. За сравнение, във Великобритания са 8,6 години. Броят на служителите, които сменят работата си, все още е под пет процента.

Практиката да се набират млади служители и да им се предлага възможност да останат до пенсионирането си се наблюдава най-вече в огромните компании. Главните изпълнителни директор на гиганти като Sony, Honda и Panasonic никога не са работили другаде.

Практиката дава сигурност на японците, но за сметка на това причинява стагнация и ниска продуктивност.

Странната причина, заради която раждаемостта в Япония намалява

Странната причина, заради която раждаемостта в Япония намалява

Страната на изгряващото слънце има сериозен проблем