Израелската полиция разследва твърденията за крупна кражба от Световната борса за диаманти в Рамат Ган, пише „Гардиън”. По първоначална информация поне 10 търговци на скъпоценни камъни могат да фалират заради кражбата, която е възможно да възлезе на 65 милиона долара.

До ситуацията се стига, след като търговецът Ханан Абрамович играл ролята на посредник в голяма сделка, но не успял да достави обещани пари и диаманти на други дилъри.

Днес той беше изправен пред съда и арестът му беше удължен с още 2 дни по подозрения в измама за милиони долари. Абрамович твърди, че причината за случилото се са бизнес проблеми.

Световната диамантена борса е основана в края на 60-те години на миналия век и в момента е най-големият център за търговия с диаманти в света. Сградите й обхващат площ от 80000 кв. метра и приютяват 1050 диамантени компании.

Годишният оборот на пазара е 5 милиарда долара от сурови диаманти, като през него минава 40% от световния добив на камъните. Търговията с диаманти в Израел възлиза на 10 милиарда долара годишно.

Управителите на борсата заявиха, че до разследването се е стигнало след оплаквания от много дилъри, на които компанията на Абрамович дължи милиони в недоставени пари и диаманти.

„Те смятат, че всичко това е измама. Миналия месец той е дал между 10 и 12 различни обяснения на търговци за това как очаквал пари от Хонк Конг, след което и пратка сурови диаманти. Нищо от това не станало”, обясни управителят на борсата Ели Авидар.

„Той продължил да взима още стока на кредит. Когато се свързахме с него преди няколко дни, той заяви, че утре търговците ще имат парите в банковите си сметки. Хората на борсата мислят, че това е измама и той крие диаманти и пари някъде”, разкри Авидар.

Адвокатът на Абрамович отрече тези предположения и настоява, че просто бизнесът на клиента му е фалирал.

Това не е първият скандал на израелската борса през последните години. През 2012 беше разкрита схема за укриване на данъци, а срещу отделни участници има обвинения за пазаруване с фалшиви чекове и издаване на фалшиви фактури.