Държавните газохранилища на Румъния към момента са почти 59% пълни, което позволява на румънските потребители да издържат на евентуално пълно спиране на доставките на руски газ през зимата. Според правителствени източници, предишните планове са предвиждали 46% запълване на газохранилищата до август, но сегашните нива са доста над тази граница, пише БГНЕС.

"Румъния има готовност със запаси от природен газ за зимата. Няма да свърши синьото гориво на страната, дори ако Путин "спре кранчето", заяви лидерът на социалдемократите Марсел Чолаку за B1TV. "Научихме си урока от историята, когато става въпрос за зависимост от руснаците", добавя той.

"До 1 ноември ще имаме запаси в газохранилищата от 80%", заяви от своя страна румънският премиер Николае Чука, цитиран от HotNews. Представители на румънското министерство на енергетиката пък коментират, че намаленото подаване на газ ще се отрази само на някои сектори на икономиката на страната.

Страните от ЕС по-рано тази седмица се споразумяха да намалят потреблението на газ с 15% през идващата зима, с възможност за много изключения при определени условия. Ограниченията се предвижда да важат до май 2023 г., след което ще бъдат преразгледани.

Мерките имат за цел да осигурят постоянни доставки на природен газ за т.нар. защитените потребители и критично важните отрасли. Регламентът по същество изисква обемът на потребявания газ като цяло да бъде по-нисък с 15% от средния обем, потребяван през същия период за последните 5 години.

Румъния започна да добива газ от Черно море

Добивът на газ от Черно море започна

Проектът ще осигурява 10% от търсенето на газ в страната