От днес САЩ въвежда в експлоатация компютърна система, която ще оценява всички пътници, влизащи или напускащи страната за рисковата им степен за терористични атаки и углавни престъпления. Оценката ще се дава на база анализ от компютърните системи за автоматичен сбор на информацията.

Компютърната система ще изучава цялата достъпна информация за пристигащите или напускащите страната : от коя страна идват, как са платили за билета си, номера на кредитните им карти, извършвали ли са преди това полети и докъде, къде са предпочитали да сядат в самолетния салон и дори каква храна са поръчвали.

Самите пътници обаче няма да знаят на колко точки е оценена тяхната благонадеждност и съответно няма да могат да протестират за даваната им оценка. Администрацията на САЩ смята да съхранява тази информация в продължение на 40 години.

Съгласно данните от министерството на националната сигурност ежегодно в САЩ пристигат 87 млн.души само по въздух, а още 309 млн.- по суша и вода.

За намерението си официално да въведе от 4 декември тази система за контрол, Министерството на националната сигурност пусна уведомление във Federal Register - регистърът на официални правителствени документи.

"Ще използваме тази система за подобряване базата и анализите на данни, които могат да помогнат за откриването на потенциални терористи и тяхното оръжие", съобщиха от министерството.

Срещу тази идея възнегодуваха защитниците на правата на човека в САЩ.

Според тях тази програма ще се бърка грубо в личния живот на пътниците, а оценките, давани на милиони хора, ще ги съпътстват през целия им живот.