След като за кратко надминаха Катар и Австралия и се превърнаха в най-големият износител на втечнен природен газ в света, Съединените щати загубиха първото място през април. Това се случва на фона на спада на търсенето на гориво за отопление, пише Oilprice.

По данни на Bloomberg Катар, който е на първо място, е изнесъл 7,5 милиона метрични тона LNG през април.

Производство на втечнен природен газ на Америка през намаля до известна степен заради края на зимния сезон и по-ниското търсене на гориво за отопление.

Все пак САЩ може отново да си върнат първото място по-късно през годината, заради евентуален засилен износ към Европейския съюз, който иска да се откаже от руския газ. През март износът на втечнен природен газ от САЩ се е увеличил с 16%, според Reuters.

Нарастващото търсене на втечнен природен газ в САЩ рестартира експортните проекти, които преди това бяха на заден фон. Администрацията на президента на САЩ одобри нови лицензи за износ за проекти в процес на разработка.

Тази година САЩ ще грабнат короната за най-голям износител на втечнен природен газ в света

Тази година САЩ ще грабнат короната за най-голям износител на втечнен природен газ в света

В момента Съединените щати са на второ място

Миналата седмица администрацията разреши повече превози на втечнен природен газ от два завода в САЩ. Това се случи, когато Русия спря газа на Полша и България.

Един от тези заводи е тексаският Golden Pass LNG, който е собственост на Exxon и Qatar Petroleum и се очаква да заработи през 2025 г. Вторият е базираният в Луизиана Magnolia LNG, собственост на Glenfame Group LLC и се очаква да стартира през 2027 г. .

Друг фактор, който ще увеличава износа на втечнен природен газ от САЩ през следващите месеци, ще бъде стартирането на експортен терминал Calcasieu Pass в Луизиана, който е седмият експортен терминал, който започва производство в Съединените щати от 2016 г.

Calcasieu изпрати доставки на първия си втечнен природен газ на 1 март, а доставките на природен газ до терминала непрекъснато се увеличават от началото на годината. Три блока все още чакат одобрение в този завод - очаква се одобрение до края на годината.