Природният газ в България отново поскъпва, което ще се отрази както на битовите потребители, така и на българското производство. Цената на "синьото гориво" се повишава с почти 25% от края на миналия отоплителен сезон.

Националният снабдител "Булгаргаз" вече 4 поредни тримесечия иска увеличаване на цените, притиснат от растящия петрол и по-скъпия долар, както и от изискванията на основния доставчик на газ на българския пазар - руската "Газпром".

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Руският газ е спасението на Европа от сибирския студ

Русия е единствената с достатъчно капацитет, за да задоволи нуждите на европейските държави

Днес двете компании се срещат в Санкт Петербург, за обсъдят техническите параметри около руските газови доставки, но все още твърде е рано да се говори за цени, съобщава Mediapool, позовавайки се на свои източници.

След дълъг и бурен спор с Европейската комисия, руският газов гигант се съгласи да работи по европейските правила спрямо няколко източноевропейски държави, сред които и България. Така "Газпром" избегна огромна глоба от Брюксел за злоупотреба с господстващо положение.

"Газпром" капитулира пред реалностите на 21 век

"Газпром" капитулира пред реалностите на 21 век

Какво означава това?

Страните вече могат да предоговорят количествата, сроковете и разбира се цените на руските доставки. Всяка държава може да поиска по-ниска цена, ако плаща повече от средното за Европа. Това е възможност и за България, ако успее да убеди руския си партньор да промени начина, по който се изчислява цената на доставките.

Скъп или евтин е газът у нас?

"Синьото гориво" влиза в българската газова мрежа на цена от 449.08 лв. за 1000 куб. м. Сумата не включва надценката за "Булгаргаз", таксите за пренос, разпределение и достъп, дължими от потребителите. Добавяйки надценките, крайната цената ще се повиши до 456.65 лв. за 1000 куб. м (без ДДС), показват данните на КЕВР.

Газът поскъпва с общо 25% спрямо последния отоплителен сезон, като цената му върви нагоре вече 4 поредни тримесечия. Според европейската статистика, към края на 2017 г. в България цената на газа за домакинствата се е повишила с 21% спрямо предходната година, а за предприятията - с 31%.

Парното поскъпва драстично в цяла България. Къде и с колко се увеличава?

Парното поскъпва драстично в цяла България. Къде и с колко се увеличава?

В някои градове цената е с над 20% по-висока от миналата зима

Домакинствата в България плащат една от най-високите крайни цени за газ в Централна и Източна Европа в началото на септември - 0.05118 евро/кВтч, по данни на сайта energy.eu.

Газът за бита е по-евтин в 7 държави от региона: Румъния (0.03280 евро/кВтч), Унгария (0.03417 евро/кВтч), Латвия (0.03694 евро/кВтч), Хърватия (0.04260 евро/кВтч), Литва (0.04507 евро/кВтч), Полша (0.04511 евро/кВтч) и Словакия (0.04722 евро/кВтч).

Парно и топла вода скачат със 7% заради природния газ

Парно и топла вода скачат със 7% заради природния газ

КЕВР взема окончателното решение на 1 юли

От бившите социалистически републики само в Словения (0.05801 евро/кВтч), Чехия (0.05935 евро/кВтч) и Естония (0.05990 евро/кВтч) битовите клиенти плащат повече за "синьото гориво".

Цената на газа у нас обаче е значително по-ниска в сравнение със западноевропейските държави. В Дания горивото е почти 2 пъти по-скъпо (0.10140 евро/кВтч), а в Швеция цената му е над 4 пъти по-висока (0.22633 евро/кВтч). Битовите потребители във водещите икономики от Западна Европа също плащат повече от българските. Така България отново се намира по средата между Изтока и Запада.

Как се промениха цените на природния газ в България през последните 4 години?

Как се промениха цените на природния газ в България през последните 4 години?

Откъде тръгнаха и докъде стигнаха

Газът за индустрията у нас обаче е един от най-евтините в Европа - 0.02879 евро/кВтч, което е бонус за конкурентоспособността на българското производство. Единствените европейски държави, където компаниите плащат по-малко за "синьото гориво" са Унгария (0.02718 евро/кВтч), Румъния (0.02764 евро/кВтч) и Чехия (0.02804 евро/кВтч).

Все още е твърде рано да се каже какви ще бъдат цените на газа от януари 2019 г., тъй като те до голяма степен зависят от международните пазари. 

В договарянето им обаче може да се включат висши държавници като енергийния министър Теменужка Петкова и дори премиера Бойко Борисов. Те могат да натрупат сериозен политически актив, ако постигнат намаляване на тарифите за руски газ.