Потреблението на алуминий за цялата 2019 г. във втората най-голяма икономика в света се очаква да достигне 36,55 млн. тона, което е с 1,2% по-малка стойност от година по-рано, сочи последната прогноза на мрежата за информация за металите Antaike, предаде Retuers. Ако очакванията на експертите от нея се сбъднат, това ще е първият спад на потреблението на суровината от три десетилетия насам.

"Първата причина за този спад е вътрешното потребление, което ще се понижи с 0,9% на годишна основа", посочи старшият анализатор от Antaike Шен Лингян на конференция в сряда. "Износът ще се понижи с 3%." Сред причините за очаквания исторически спад е и забавянето на автомобилния сектор.

Фалитите на китайски производители уплашиха пазарите от дългова криза в страната

Фалитите на китайски производители уплашиха пазарите от дългова криза в страната

През първите три тримесечия необслужваните задължения са значително над същия период на 2018 г.

Септември се превърна в 15-ия пореден месец, в който продажбите на автомобили в Китай бележат спад. Секторът е изключително важен за икономиката на страната, тъй като формира 10% от цялото производство, а свързаните с него отрасли са огромни.

Данните за октомври показват, че износът на необработен алуминий е спаднало до 431 хил. тона, което е най-ниската стойност от февруари тази година досега. Производството на метала е спаднало с най-високата си стойност откакто изобщо то се следи, след като през миналия месец се понижи с 1,6% на годишна основа, до 36 млн. тона. Все пак прогнозата на Шен Лингян е, че догодина производството ще нарасне с 3% до 37,2 млн. тона.

През всеки един от последните шест месеца дейностите на фабриките в Китай регистрират понижение, а очакванията са брутният вътрешен продукт да нарасне с под 6% през следващите тримесечия (под 5%, ако се вземат предвид реалните данни, а не номиналната статистика в страната).

"Когато най-големият производител на алуминий в света е изправен пред спад на потреблението на метала за пръв път от три десетилетия насам, това означава, че глобалната икономика като цяло ще продължи да се свива", посочват от Zero Hedge.

Растежът в Китай се забавя, но този индикатор вещае какво наистина очаква икономиката ѝ

Растежът в Китай се забавя, но този индикатор вещае какво наистина очаква икономиката ѝ

Финансовият ѝ сектор, който е най-големият в света, може да показва фундаментален проблем