Вчера стана ясно, че индексът на мениджърските поръчки във втората по размер икономика в света продължи да се понижава на фона на най-слабия икономически растеж в страната за последните три десетилетия, припомнят от Zero Hedge. Същевременно растящата задлъжнялост на местните компании може да е създало бомба със закъснител, която да се взриви по време на следващата глобална рецесия.

Според изданието може би вече сме свидетели на първата вълна от фалити на местни бизнеси, след като Xiwang Group стана поредна жертва на проблеми с задълженията, след като фалира по необслужени кредити на стойност 142 млн. долара. Това доведе до притеснения сред инвеститорите, че вълната от фалити може да продължи и в бъдеще.

Производствената активност в Китай се свива по-бързо от очакваното

Производствената активност в Китай се свива по-бързо от очакваното

И компаниите освобождават работници

Техните опасения се превърнаха в самосбъдваща се прогноза, защото отдръпването от финансиране към местните компании доведе до понижаване на цената за 3 и 5-годишните облигации на Shandong Sanxing Group и China Hongqiao Group до най-ниското им равнище в историята.

"Фалитът на Xiwang породи притеснения, че и други частни дружества в Шандонг, особено тези, опериращи в непосредствена близост, може да са били свързани с фирмата", коментира изпълнителният директор на BOC International Holdings Ву Кионг пред Bloomberg.

До момента фалитите по облигационните задължения през настоящата година вече задминаха върха си от 2018 г. Според Fitch Ratings фалитите на всички емитенти през първите три тримесечия на годината е 1,03%, което е всъщност е значително повече, отколкото през миналата година. Повечето от компаниите, които не успяват да извършат плащанията на облигационните си задължения, са частни.

Невидима заплаха: Какъв риск грози пазара на правителствени облигации в Китай

Невидима заплаха: Какъв риск грози пазара на правителствени облигации в Китай

Народната банка на страната ще се окаже изправена пред дилема дали лихвите по тях да се изстрелят още повече, или да стимулира икономиката и да увеличи инфлацията

"Фалитите вероятно ще продължат да растат, тъй като много малки и средни частни компании са изправени пред значителни затруднения да се рефинансират", коментира асоциираният директор на корпоративните проучвания във Fitch Жанг Шунченг пред Bloomberg. "Частните компании страдат от много проблеми, свързани с дейностите си, да не говорим за въздействието от забавящата се икономика и свиването на кредита."

Свиването на частния сектор в Китай е изключително значително. В момента компаниите се опитват да извършат синхронизиран деливъридж, което допринася за негативния натиск върху икономиката. По думите на главния инвестиционен директор на Hayman Capital Management Кайл Бас идващият срив в страната може да е три или четири пъти по-сериозен от това, през което премина икономиката през 2008 г. Той очаква "калпаво изградената" банкова система на Китай също да се срине през следващата глобална рецесия.