Вече дори нестопанските организации в Китай вещаят, че растежът на страната ще спадне до под 6% през 2020 г. Сред тях е Националният институт за финанси и развитие, който по-рано тази седмица посочи, че очаква той да спадне с 0,3 процентни пункта до 5,8% догодина, предаде Zero Hedge.

"Икономическото забавяне вече е тенденция", каза и бившият съветник на централната банка Ли Янг, който оглавява свързания с Китайската академия за социални науки институт. "Трябва да извършим задълбочени структурни реформи на предлагането, вместо просто да разчитаме на парични или фискални стимули."

Китай понижи ключова лихва и наля $57 милиарда в банките

Китай понижи ключова лихва и наля $57 милиарда в банките

Пекин облекчава кредитирането за да спре икономическото забавяне

Дори и темп на нарастване от 6% може да се окаже оптимистичен обаче. Още през август Fathom Consulting изчисли, че растежът на втората икономика в света вече се е забавил до 4,6% и продължава да губи скорост. За това говорят и данните за всички отделни индустрии, включително инвестициите в активи с фиксирана доходност (на най-ниската си стойност от 1998 г. досега), продажбите на дребно (на 16-годишно дъно) и индустриалното производство.

Но негативни новини идват и от не толкова коментирания финансов сектор на страната, който е и най-големият в света. "В него се вижда не само нарастващата загуба на доверие от страна на пазарите, но и потвърждение на това, че важният кредитен канал на Китай става все по-запушен, ако не и изцяло счупен", пишат от Zero Hedge.

Фалитите на китайски производители уплашиха пазарите от дългова криза в страната

Фалитите на китайски производители уплашиха пазарите от дългова криза в страната

През първите три тримесечия необслужваните задължения са значително над същия период на 2018 г.

След като финансовите институции в страната представиха отчетите си за третото тримесечие, Питър Гарнри от Saxo Bank обнови нормата на пазарната капитализация спрямо активите на четирите най-големи търговски банки. Той откри, че нормата е на историческото си дъно от 5,8% през третото тримесечие, след като активите нарастват с 8% на годишна основа, докато пазарната капитализация на банките спада.

Казано накратко, инвеститорите в Китай не оценяват новите активи високо. "Най-вероятната динамика, която се случва в страната в момента, е, че ръста на лошите кредити, които естествено Пекин замита под килима, се компенсира от новата кредитна експанзия", посочват от Zero Hedge.

Това води до нулев нетен ефект върху реалната икономика в Китай, което забавя допълнително икономическия растеж. "В условията на сриващ се тотален социален кредит, това означава, че страната, която през 2008 г. изтегли света от глобална депресия, няма да може да го повтори."