Китайската народна банка във вторник намали ключова лихвена ставка, което би трябвало да помогне за намаляване на разходите за финансиране в условията на забавяне на икономическия растеж.

Банката съобщи, че лихвата по програмата за средносрочно кредитиране (MLF) ще бъде понижена до 3,25% от 3,3%.

Централната банка използва тази програма за инжектиране на ликвидност в търговските банки, а лихвеният процент по нея значително влияе върху лихвения процент за първокласните кредитополучатели (Prime Loan Rate).

Във вторник банка изля 400 милиарда юана (57 милиарда долара) в банковата система като част от програмата MLF. Тази сума е равна на сумата на кредитите, чийто срок на погасяване е във вторник.

Китай не е понижавал основния си лихвен процент от 2015 година. Според анализатори това отразява намерението на властите да ограничат цените на недвижимите имоти.

Но заедно с това, продължаващото забавяне на икономиката и търговският конфликт с Вашингтон принуждават централната банка да предприеме други мерки за смекчаване на паричната политика. Например, той намали нормите за резервите за търговските банки и позволи на юана да се понжи спрямо щатския долар.

Мярката, предприета във вторник, трябва да се отрази върху цената на заемите, но тя няма да се прилага за вече отпуснатите кредити и няма да повлияе върху депозитните ставки.

Смекчаването на паричнокредитната политика в други големи икономики създава пространство за по-ниски лихвени равнища и в Китай, въпреки нарастващата инфлация. Миналата седмица Федералният резерв на САЩ понижи базовите ставки за трети път тази година. Централната банка на Китай повиши лихвения процент по програмата MLF през 2018 г., след като Фед затегна монетарната си политика.