Годината определено ще бъде изпратена с новината за трансформация при случващото се на световните енергийни пазари.

За пръв път слънчевата енергия върви по пътя към превръщането си в най-евтината форма на електричество.

Това се е случвало в рамките на изолирани проекти в миналото, но сега несубсидираната слънчева енергия започва да надделява над употребата на въглища и природен газ в по-голям мащаб,а по-специално соларните проекти в развиващите се пазари струват по-малко дори и от задвижването от вятъра.

Някои прогнози сочат, че ще това ще се случи скоро, а според експерти огромен принос за подема на соларните панели има Китай. Азиатската страна бързо разгръща слънчевата енергия, както и помага на други държави да финансират собствените си проекти, пише Bloomberg.

Снимка 268459

Източник: Bloomberg

Най-новите данни посочват, че в момента 1 мегават мощност соларна енергия струва около 1.65 милиона долара, докато вятърната мощност сочи разход от средно 1.66 милиона долара за същото количество.

В проучването се проследяват средните разходи при съоръжения, генериращи слънчева и вятърна енергии, и обхваща общо 58 икономики, сред които Китай, Индия и Бразилия.

Тази година се очертава като забележително силна за слънчевата енергия. Тя започна с договор през януари за произвеждането на електричество на цена 64 долара на мегаватчас в Индия, последвано от сделка през август за 29.10 за мегаватчас в Чили. Това бележи добиването на рекордно евтина енергия, която струва около половината от цената на "конкурентната" мощност, добавяна от въглища.