Според американските анализатори отношенията между САЩ и Китай са в критичен момент, а предположенията за това как би изглеждал глобалният пейзаж след коронавируса се появиха в рамките на няколко дни след приключването на годишното парламентарно заседание на Китай.

Според конгреса Китай е преодолял вируса и бизнесът бързо се възстановява. Няколко анализатори са съгласни, че за бизнеса се очертава нова реалност. Предвид глобалната рецесия, Китай изглежда е една от малкото страни, които ще се разширят икономически и политически, пише CNBC.

"Като вземем предвид текущия темп на нещата в момента и начина, по който отношенията между САЩ и Китай се формират- това е нещо, което трябва да се вземе предвид сериозно от бизнеса", казва Том Рафърти, регионален директор на at The Economist Intelligence Unit (EIU). Търговската война се превърна в технологичен и финансов конфликт, казва той, предвиждайки целенасочени действия като санкциите на САЩ срещу Китай.

Китай има нов план как да изпревари САЩ на технологичната сцена

Китай има нов план как да изпревари САЩ на технологичната сцена

Пекин готви и огромни стимули за икономиката

Китай, в която коронавирусът се появи за първи път в края на миналата година в град Ухан, е първата страна, която се възстанови от спирането на бизнеса.

Повече от 4600 са починали от Covid-19 в Китай, докато смъртните случай в САЩ са 100 000. Това е и най-засегнатата държава в света. В глобален мащаб заразените са над 6 милиона души.

Според последните прогнози на Международния валутен фонд, Китай се очаква да нарасне малко над 1% през 2020 г., докато американската икономика вероятно ще се свие с близо 6% през тази година - по-лошо от глобалното спадане на растежа с 3%.

"Глобализацията ще оцелее. Това ще бъде коригирано от някои някои промени по отношение на технологиите ", казва Уолтър Ломан, директор на азиатския център The Heritage Foundation.

"Хората все още ще искат да инвестират в Китай заради китайския пазар", каза той. "Говорим за това от 100 години. Има компании, които искат да получат достъп до него. Китай не е най-лошото място за правене на бизнес. Дори по отношение на прозрачността е някъде по средата", смята той.

За първи път от около две десетилетия втората по големина икономика в света не си постави годишна цел за БВП на последното си парламентарно заседание. Вместо това, властите определиха цели по въпроси като безработицата. Много икономисти казаха, че премахването на целта за БВП може би ще подобри качеството на растеж и прогнозират, че икономиката може да нарасне с около 1% до 3% през 2020 година.

Китай отхвърли годишната си цел за икономически растеж за първи път

Китай отхвърли годишната си цел за икономически растеж за първи път

На фона на коронакризата, затягащите се отношения със САЩ и сложната световна икономическа и търговска среда

Напрежението в геополитиката и коронавирусът спряха преките чуждестранни инвестиции в Китай. Но компаниите имат интереси, които е малко вероятно бързо да се променят.

Според анализатори от изследователската компания Gavekal Dragonomics през август 2016 г. американските бизнес продажби в Китай надхвърлят 450 милиарда долара, докато китайските продажби в САЩ са по-малко от 50 милиарда долара.

"Сигналите във всички наши комуникации и взаимодействия с правителството са, че те приветстват американския бизнес в Китай", заяви Алън Бийб. Той отбеляза и, че китайското правителство е искало подкрепата на камарата относно препоръки при създателите на политики и ефективни начини за стимулиране, насочено към малки и средни компании.

Растежът все още остава най-важното за авторитарното правителство на Китай за осигуряване на социална стабилност.

Оптимизмът на страната засенчва оставащите предизвикателства

"Проблемът на Китай е в това, че има голям контраст в страната. От една страна това са градовете, които всички виждаме и в които всички ходим. Останалото е страна от третия свят ", казва Джордж Фридман, председател на Geopolitical Futures. Той е скептичен към целите на Китай да премахне бедността през тази година. "По всяка вероятност това напрежение между САЩ и Китай вероятно ще се увеличи и Китай ще трябва да се справи с проблема вътрешно, не само да увеличи вътрешното потребление, но да приеме границите на това, което може да направи със САЩ".

Тръмп нанесе удар, като обяви в края на миналата седмица, че ще започне да предприема действия за премахване на специалния търговски статус на Хонконг със САЩ. Този ход беше отговор на официалното одобрение на Китай ден по-рано на нов закон за Хонконг, което означаваше да се отърве от притеснения относно заплахата от дългогодишни протести за суверенитета му.

"Законодателството на Хонконг очевидно е израз на политическо доверие от страна на Китай", заяви Рафърти.

В близко бъдеще много анализатори посочват, че САЩ имат много повече бизнес интереси в Хонконг.

Китай трябва да създаде милиони работни места. Какъв е планът?

Китай трябва да създаде милиони работни места. Какъв е планът?

Пекин не може да си позволи прогнозите за нивата на безработица да се осъществят

Китай предприе няколко действия срещу американския бизнес

Лидерите подчертаха как ще увеличат отраслите, достъпни за инвестиции, като същевременно заплашват да поставят чуждестранните фирми в "неблагонадежден списък на предприятията": черен списък за чуждестранни организации и лица, които увреждат интересите на местния бизнес.

Докато подробностите около това се изясняват, Китай и САЩ публично поддържат тезата, че комуникационните канали са отворени - засега.

И други в международния бизнес изпитват надежда за по-конструктивни дискусии. "Не искаме да напускаме Китай", заяви Йорг Вутке, президент на Европейската търговска камара в Китай. "Ето защо се ангажираме повече със страната и искаме повече."

Във все по-напрегната среда Вутке каза, че Камарата на ЕС търси все повече области на сътрудничество около Китай.