Слънчевите дни и разхлаждащият ветрец се превръщат във все по-голям кошмар за компаниите, които се борят за приходи от традиционните електрически централи, пише Bloomberg. С появата на вятърни и соларни ферми на повече места - и приоритетът, който енергията от тях има в мрежата - количеството генерирано електричество надвишава търсенето в някои часове от денонощието.

Резултатът е, че цената на тока пада до нула, а понякога и по-надолу, на някои места. И този феномен, доскоро рядък и изключително любопитен, се превръща в реалност за стотици часове на редица пазари.

"Няма конкретен часови период, в който имаме отрицателни цени в Белгия", казва Марлийн Ванхеке от националния мрежов оператор Elia System Operator SA. "Този феномен се определя основно от голямото генериране на вятърна енергия в Германия и достатъчния капацитет за внос към Белгия".

Най-голям е проблемът в Германия, където от началото на 2018 година има 194 часа, в които енергията е струвала под нула евро. Периодите с отрицателни цени се появяват, когато търсенето е по-малко от предлагането - обикновено по обяд, когато слънцето грее силно или при вятър рано сутринта, когато потреблението така или иначе е ниско. Отрицателната цена е напрактика сигнал за пазара да спре определени централи, но никой не получава отстъпка от фактурата си.

Офанзивата на Германия срещу атомната енергия

Офанзивата на Германия срещу атомната енергия

Берлин ще се опита да повлияее и на политиката на европейско ниво

Вместо това той кара собствениците на конвенционалните газови и въглищни централи да спрат работа за определен период от време - макар много от тях да не са направени така че да могат да се включват и изключват бързо.

Най-често цените са под нула в Германия, която е първата голяма икономика, инвестирала огромна сума пари във възобновяеми източници. Берлин спира ядрени реактори и въглищни централи. Отрицателните цени се разпростират и до околните пазари. Дания, Белгия, Чехия, Швейцария и дори Франция са регистрирали такива през тази и миналата година.