Делът на хората от средната класа в Китай нараства сериозно през последните двадесет години. През 2000 г. около 3% от населението на страната е считано за средна класа. До 2018 г. повече от половината от населението на Китай, или 707 милиона души, е в категорията на средните доходи според изчисленията на Center for Strategic and International Studies. Според центъра за хора от средната се определят тези, които харчат между 10 и 50 долара на ден.

С увеличаването на обема на средната класа в Китай, тя започва да прилича на американската в много отношения. В последния си анализ от 2016 г. за средната класа Pew Research Center класифицира 52% от населението на САЩ като средна класа. Методологията за дефиниране на средната класа варира (много експерти, както и Pew, определят за средната класа в световен мащаб тези, които живеят с 10 до 20 долара на ден, което е на границата на бедността в САЩ).

Китайското правителство определя за средна класа тези с годишни доходи от 7 250 до 62 500 долара. McKinsey използва диапазон от 11 500 до 43 000 долара годишно.

Въпреки, че растежа на средната класа в Китай означава, че много граждани вече не са под линията на бедността, в края на краищата някои от приликите със САЩ не са така положителни.

Според икономистът от берлинския институт за китайски изследвания Макс Зенглейн средната класа на Китай скоро ще се изправи пред предизвикателствата на средната класа в САЩ и Европа.

Цените на имотите

Покачването на цените на жилищата в САЩ беше особено силно по време на пандемията. През април цените на жилищата се повишиха с 14,6%, което е най-големият ценови ръст от 30 години насам. Освен това могат да се покачат с още 16% през 2022 г., заявява Goldman Sachs през октомври.

Според икономистите купувачите на жилища в САЩ от средната класа нямат късмет. Повечето останали на пазара са извън търсенията на купувачи със средни доходи.

В Китай цените на недвижимите имоти също се покачват през последните две или три десетилетия. От 2003 до 2013 г. цените на жилищата в градове като Шанхай и Пекин отбелязаха среден годишен темп на растеж от 13,1%.

На фона на притесненията на пазара, предизвикани от дълговите проблеми на гиганта за недвижими имоти Evergrande, тази тенденция се обърна и през октомври цените на жилищата в Китай започнаха да падат за първи път от шест години насам.

Въпреки огромния ръст на цените на жилищата в Китай, близо 80% от домакинствата в Китай имат собствено жилища (в сравнение с 65% в САЩ).

Все повече купувачи на жилища от средната класа, и по-специално по-младите, се обръщат към кредитиране, за да могат да платят 30% първоначална вноска за жилище.

Нарастват нивата на дълг на домакинствата

Дългът на домакинствата както в САЩ, така и в Китай се е увеличил най-вече заради нарастващата цена на жилищата. Общият дълг на домакинствата в САЩ надхвърли 15 трилиона долара през третото тримесечие на 2021 г., според Федералния резерв. Това е с 1 трилион долара повече, отколкото беше в края на 2019 г. Типичното американско домакинство има дълг около 145 000 долара - с близо 100 000 долара повече, отколкото през 2000 г. Средното ниво на доход в САЩ 79 000 долара.

Дългът на домакинствата в Китай е по-нисък, отколкото в много развити страни, но непрекъснато нараства след финансовата криза. През 2020 г. дългът на домакинствата в Китай нараства и стига до 128% от дохода, според доклад на Rhodium Group. В края на октомври общият дълг на домакинствата в Китай достигна 70 трилиона долара.

За средната класа е все по-трудно да си позволи познатия стандарт

И в Китай, и в САЩ за средната класа става все по-трудно. Средната класа в САЩ се свива сериозно. От 1979 до 2017 г. ръстът на разходите на домакинствата за средната класа нараства по-бавно от доходите. Заплатите на средната класа стагнират, а разходите за живот в САЩ нараснаха.

61% от възрастните американци са били класифицирани като средна класа през 1971 г., а през 2005 едва 50%, според данни от изследователския център Pew. 2,7 милиона американци изпаднаха от средната класа от 2007 до 2017 г.

В Китай средната класа се сблъсква със същите проблеми.

Въпреки всички прилики, средните класи на двете страни имат своите различия. Така например средната класа на Америка е по-утвърдена в материално отношение. В продължение на десетилетия тя беше най-богатата средна класа в света, но загуби титлата от Канада през 2019 г. За Китай не може да се каже същото.

Ролята на недвижимите имоти за богатство и социално положение в Китай е значително по-различна от тази в САЩ. В Китай 70-80% от активите на домакинствата са свързани с недвижими имоти, което е по-високо от почти всяка друга развита страна.