Цените на зехтина достигнаха рекордни нива, на фона на продължителната суша в страната най-голям производител - Испания. Очаква се повишените цени да се задържат.

Според данни на Международния валутен фонд световните цени на зехтина са достигнали 5 989,8 долара за метричен тон, което е 26-годишен връх на цената.

Високите цени може да останат на това ниво "за известно време", без да има признаци на охлаждане, коментира анализаторът Кайл Холанд от Mintec Analytics, която предоставя данни за цените на стоките, прогнози, пазарна информация и други. Лошото време в Испания и по-специално продължителната суша, е основната причина за скока на цените.

Заради "изключително лошите" метеорологични условия реколта от маслини от октомври до февруари е била 50% по-малко от обичайната продукция, което неминуемо тласна цените нагоре, пише CNBC. Нещо повече -ако времето не се подобри, предстоящата реколта може да се сблъска с още по-нисък добив.

"Възможно е следващата реколта да е дори по-ниска от тази, произведена през предходния сезон, според участниците на пазара, които също казват, че цените може да са на текущите нива за известно време", коментира още анализаторът.

Според Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за зехтин, сушата в Европа най-вече в най-големия регион за производство на зехтин в Испания, е причинила глобален недостиг на зехтин.

Най-тежката суша в Европа застрашава доставките на зехтин в света

Най-тежката суша в Европа застрашава доставките на зехтин в света

Жегата и липсата на валежи това лято са довели почти две трети от плодородната земя в ЕС до условия на суша

Търсенето на зехтин е голямо през последните години - цените се покачват от 2020 г., защото потребителите готвят повече в домовете си по време и след пандемията Covid-19.

Освен това недостигът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна вдигна цените.

"Потребителите започват да намаляват значително консумацията на зехтин, като преминават към растителни масла или масла от семена", казва Валморбида.