Светът ще се нуждае от 7 трилиона долара, за да осигури достатъчно доставки на газ до 2050 г., на фона на прехода към по-чисти енергийни източници. Това е изчислил мозъчен тръст в Япония.

Ще бъдат необходими инвестиции за изграждане на нови заводи за износ на втечнен природен газ, обновяване на съществуващи съоръжения и разработване на газови находища, смята Института по енергийна икономика на Япония, цитиран от Bloomberg.

Според прогнозите можем да достигнем до едва 56% намаление на емисиите до 2050 г., защото развиващите се страни няма да успеят да постигнат въглеродна неутралност до средата на века. Ако емисиите останат на сегашните нива, ще са необходими близо 10 трилиона долара за поддържане на адекватни доставки на газ до средата на века, казват експертите от IEEJ.

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Германия все още търгува с руски LNG. Евентуалното спиране може да струва минимум €10 милиарда

Търговията се превърна в проблем за Германия, която изрично заяви, че няма да търгува с газ от страната

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предвижда търсенето на газ да достигне своя пик през това десетилетие и по-нататък едва ли ще са необходими още дългосрочни проекти. Големи производители като Chevron и Shell твърдят, че газът ще играе дългосрочна роля в енергийния преход, особено когато страните се отказват от алтернативи като въглища.

Към момента обаче продължаващият конфликт между Израел и Хамас, представлява сериозна заплаха за регионалния пазар на природен газ и може да има ефект върху доставките на втечнен природен газ в Европа с наближаването на зимата, според анализ на Rystad Energy.

Съдбата на трите най-големи израелски газови проекта - Tamar, Leviathan и Karish - ще повлияе значително на регионалния пазар. Потенциално геополитическо преустройство може да изложи на риск инвестициите. Leviathan представлява 44% от текущия добив на газ в Израел, след което са Tamar и Karish със 38% и 18%. Tamar доставя повече от 70% от вътрешното търсене на газ в Израел и е основният източник за производство на електроенергия от газ. Смята се, че 5% до 8% от продукцията на Tamar се изнася. Цените на газа може да нараснат в краткосрочен план, гласи още докладът.