Световната банка влоши прогнозата си за динамиката на Брутния вътрешен продукт на Русия. Ръстът за 2016 г. е намален до минус 1,9%  и растеж от  1,1% през 2017 година. В септемврийския доклад се предвиждаше понижение на БВП с 0,6%, през 2017 г. – ръст от 1,5% и през 2018 г. растеж на руската икономика с 1,8%.

Тези данни посочва публикуваният днес доклад на СБ „Дългият път към възстановяването на икономиката”, съобщава rns.online.

Пикът на рецесията е бил през второто тримесечие на 2015-а, като до края на същата годината икономиката се съкращава 6 тримесечия поред. За този период след юни 2014 г. БВП отчита спад от 5 процента, поясни главният икономист на банката Биргит Хансл.

По нейните думи, постоянното влошаване на външната конюнктура пречи Русия да възстанови икономиката си.

В доклада си СБ предвижда три макросценария, като и трите са основани върху цената на петрола и отмяната на санкциите през 2018 г.

Според песимистичния, съкращаването на икономиката може да достигне през тази година 2,5 процента, а при оптимистичния спадът на БВП е 0,7%.

Базовите прогнози стъпват на предвиждания за петролни цени съответно от $37, $48 и $51,4 за барел пред тази и следващите две години.

Инфлацията се прогнозира на равнище съответно 7,6%, 4,8% и 4%, което е близо до целите на руската Централна банка за  4% инфлация в края на 2017 година.

Адаптацията на икономиката към кризисната ситуация основно се извърши  чрез рязко падане на доходите, констатират експертите на СБ. Но признават, че в това отношение са помогнали и мерките на държавната политика.

Положителният ефект от девалвацията рублата не можа да компенсира шока от срива на петролните цени, както и сериозното снижение на промишленото производство, отбеляза Биргит Хансл.

В доклада на Световната банка се прогнозира понататъшно отслабване на руската валута.