Търговският дефицит на САЩ за 2021 г. се е увеличил с 27% спрямо предходната година до 859,1 милиарда долара, поставяйки рекорд за всички времена, съобщава Ройтерс.

Предишният рекорд беше поставен през 2020 г. и възлизаше на 676,7 милиарда долара. Само за декември миналата година, дефицитът по търговския баланс възлиза на 80,7 милиарда долара, което е с 1,8% повеч спрямо ноември. Експертите обясняват това увеличение на показателя с ръста на вноса на потребителски стоки.

Някои външни фактори също оказаха влияние върху годишния търговски дефицит. През 2021 г. САЩ станаха световен лидер по внос на стоки от Китай. А размерът на търговския дефицит на САЩ би бил значително по-нисък, ако Китай беше изпълнил изцяло условията на споразумението, сключено през 2020 г., и съответно увеличеше вноса на стоки от САЩ. Договорът сложи край на търговската война между САЩ и Китай, която продължи почти три години.

"Ударът" от Китай в областта на търговията беше доста силен. По данни на Чад Боун, старши научен сътрудник в Института за международна икономика "Петерсън", до ноември 2021 г. Китай е изпълнил само 60% от задълженията си по договора. Американски служители оказват натиск върху китайската страна и я обвиняват за провала на сделката. В същото време, дори частичното изпълнение на задълженията, позволи износът на американски стоки за Китай да нарасне с почти 37%. Доставките на стоки от Китай за САЩ са се увеличили само с 28,3%.

Според експерти от Националното бюро за икономически изследвания и Световната банка, търговската война между САЩ и Китай не е забавила световната икономика. Така например, най-големите страни, които не са износителки на петрол, с изключение на САЩ и Китай, значително увеличиха износа си.

Държавният дълг на САЩ достигна рекордните $30 трилиона

Държавният дълг на САЩ достигна рекордните $30 трилиона

Пандемията подхрани бюджетния дефицит на страната и увеличи държавните заеми