В много големи градове в Европа и Азия започна да се наблюдава връщането на тенденцията за задръствания в пиковите часове през последните седмици, което предполага, че хората използват колите си повече, за да пътуват до работа и да оставят децата си в училище. Този ръст на трафика в градове като Лондон сочи към смесена картина на глобалното търсене на гориво, пише Oilprice.

Трафикът в части от Европа и Азия се връща почти до нивата, наблюдавани преди пандемията, докато в Северна и Южна Америка не се усеща връщане на трафика в пиковите часове.

Но в някои европейски страни като в Обединеното кралство например, някои градове вече наблюдават връщане на трафика в пиковите часове до нивата, наблюдавани миналата година, показват данни, анализирани от The Times. Великобритания насърчава хората и компаниите да се връщат в офисите, за да стимулират икономиката.

Някои компании в Европа плащат на служителите пари в брой, за да използват собствените си превозни средства или да вземат такси до работните си места. Тази седмица трафикът в Лондон и Париж беше най-висок от март досега. През последните седмици трафикът нарасна ссъщо в големите градове като Мюнхен, Берлин и Виена.

Трафикът в големите градове в Европа и Китай сега е само с 15 процента под нивата, наблюдавани миналата година. Но в САЩ, Канада и Южна Америка, градският трафик все още е с 50 процента от нивата от миналата година, според Bloomberg.

Предвид големия дял на САЩ в глобалния разход на гориво, ниските нива на трафик в градовете там предизвиква загриженост за възстановяването на глобалното търсене на петрол.

Нестабилното възстановяване на търсенето на петрол през последните седмици влоши настроенията на пазара, което доведе до падащи цени на петрола по-рано тази седмица.