На официална церемония в Солун бе дадено начало на изграждането на Трансадриатическия газопровод, част от инфраструктурата на Южния газов коридор.

В събитието участваха заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили, специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохстийн и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Българската делегация бе водена от заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев

„Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Страната ни залага приоритетно на реализацията именно на интерконектора с Гърция“, каза министър Петкова по време на церемонията. Тя припомни, че през януари 2014 г. бе подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между „Ай Си Джи Би“ АД и „Trans-Adriatic Pipeline” AG за координация и свързване на двата проекта.

Снимка 234498

Източник: Министерство на икономиката

Газопроводът Гърция-България е проектиран с технически капацитет до 3 до 5 млрд. куб. м   на година, с възможност за по-голямо разширение, включително и над 10 млрд. куб. м. годишно, при наличие на търговски интерес и икономическа обосновка.

С подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015-та година, акционерите в проекта преминаха към реални действия за изграждане на междусистемната връзка. В разработената Пътна карта за неговата реализация е предвидено да бъде въведен в търговска експлоатация в средата на 2018-та година, допълни Петкова. 

Тя информира участниците в събитието за успешния резултат на първата необвързваща фаза на пазарния тест по проекта, която приключи на 8 април 2016 г. Девет компании подадоха необвързващи оферти за резервиране на над 4,3 млрд. куб. метра природен газ годишно. През месец юни ще стартира втората фаза на пазарния тест.

Проектът за изграждане на Южния газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз. Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките – той ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едно от най-големите находища на природен газ света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн.

ТАП може да осигури над 10 млрд. куб. метра природен газ за Европа. Очаква се доставките да започнат през 2020 година.