Залогът на Кремъл, че едва кретащата икономика на Русия най-накрая ще забърза растеж през второто полугодие, най-вероятно ще се окаже губещ. И причината този път е международното положение.

През май месец т.г. износът на Русия падна с 14 процента спрямо година по-рано и министърът на икономика Максим Орешкин предупреди миналия месец, че доставките на въглища "падат рязко". Като най-големият енергиен износител в света, страната е зависима от търсенето на горивата ѝ в чужбина, пише Bloomberg.

Ескалацията на търговската война между Съединените американски щати и Китай обаче предизвиква нова несигурност и нов спад в световната търговия.

"Видно е, че търговската война и отстъпването от глобализацията ще удари световната икономика тежко и ще натежи над индустрията и цените на суровините", заяви Орешкин тази седмица. "Ефектите ще бъдат усетени и тук".

Търговската война на щатския държавен глава с Поднебесната империя натежа над световната икономика и повали ключова подпора за икономиката точно в момента, в който Русия се надяваше да повиши растежа, благодарение и на ръст на публичните разходи. Орешкин е под натиск да постигне резултати след пет години на намаляващи реални доходи на обикновените руснаци.

Доходите на руснаците ще намалеят за шеста поредна година

Доходите на руснаците ще намалеят за шеста поредна година

"Правилото е просто: ако икономиката не расте, няма причина и доходите да се увеличават"

От януари до март икономиката нарасна с едва 0,5 процента спрямо същия период на миналата година. Икономисти прогнозират ръст от едва 0,8 процента през второто тримесечие, а официалните данни се очакват в понеделник

Кремъл има план да инвестира $400 милиарда и се очаква изпълнението му да се превърне в растеж на икономиката през второто полугодие на тази година, макар наблюдатели да предупреждават, че ефектите може да са ограничени. Целта на Владимир Путин е да увеличи брутния вътрешен продукт на глава от населението с поне 50% до средата на следващото десетилетие.

Международният валутен фонд намали прогнозата си за световния растеж до 3,2 процента тази година и 3,5 процента през следващата - най-слаб от 2009 г. насам. Институцията посочи още, че над руската икономика тежат и американските санкции, които са премахнали по 0,2 процентни пункта от растежа всяка година от 2014 г. насам.

"Търсенето на суровини от Китай отслабва. Китайският пазар е особено важен за Русия", припомня и София Донец, икономист в Renaissance Capital.

Русия може да изпадне в рецесия още тази година

Русия може да изпадне в рецесия още тази година

Прогнозата е на института, оглавяван от икономическия съветник на президента