Американският президент Доналд Тръмп обвини Китай и Европа в това, че манипулират своите валути. Той смята, че те изкуствено ги поддържат по-ниски, което кара Вашингтон да се замисли за увеличаване на митата за стоки от ЕС.

"Обвиненията за манипулирането на валутата в еврозоната са често дискутирани в Белия дом, като САЩ обмисля възможност за увеличаване на митата за ЕС, пише CNBC. А това засилва търговското напрежение между двата региона ", казва Робърт Карнел, главен икономист в холандската банка ING.

"Китай и Европа играят смело доста манипулативна игра, опитвайки се да вкарат пари в тяхната система, за да могат да се конкурират със САЩ", публикува президентът в Twitter в сряда.

Той призова и за по-лесна парична политика, като добави, че Щатите трябва да отговорят на паричните политики на Китай и Европа.

В края на май Министерството на търговията в САЩ предложи мита за стоките от държави, които са обезценили валутите си спрямо долара.

"Тази промяна дава на чуждестранните износители да разберат, че Министерството на търговията може да противодейства на валутните политики, които вредят на американската индустрия. Няма как чуждите държави да използват валутните промени в ущърб на американските работници и предприятия", заявява министърът на търговията Уилбър Рос.

Анализаторите смятат, че по-слабото евро може да подтикне Тръмп да изпълни предишните си закани и да наложи високи мита за европейските стоки, особено за автомобилния сектор. По-слабата валута прави стоките по-евтини, което дава на износителите конкурентно предимство.

"Най-голямото ни притеснение е, че Тръмп има намерение да наложи "изравнителни тарифи" за европейския автомобилен сектор през следващите месеци ", казва Рей Атрил, ръководител на стратегията за валутен обмен в Националната банка на Австралия.

Още миналата година американският президент предупреди, че може да увеличи митата са европейски автомобили с 25%.

САЩ искат мита за още европейски стоки заради субсидирането на Airbus

САЩ искат мита за още европейски стоки заради субсидирането на Airbus

Маслини, сирене и уиски биха могли да бъдат засегнати от новите тарифи

В понеделник правителството на САЩ заплаши да повиши тарифите с още 4 милиарда евро за европейски стоки, от които маслините, италианското сирене и шотландското уиски.

Тръм многократно е обвинявал Китай, че азиатската страна умишлено е оставила валутата ѝ да се понижи, за да направи износа по-атрактивен.