От ЕЦБ взеха решение за повишаване на основния лихвен процент в еврозоната с 0.25% до 4.25%.

Европейската централна банка повиши основния лихвен процент до седемгодишен връх, за да пребори инфлацията и да охлади икономическия растеж.

Членовете на управителния съвет на ЕЦБ, взеха решение на среща във Франкфурт, да предприемат увеличението, което обеща директорът на банката миналия месец.

Хората, които се занимават с определяне на политиките заявиха, че са притеснени от ускоряването увеличението на потребителските цени и се опасяват от навлизане в инфлационна спирала.

Големият риск на тяхното решение е, че по-високите лихвени проценти ще намалят потреблението и ще забавят още повече европейската икономика.

Много от инвеститорите предполагаха, че скоро ще последва още едно повишение на основните лихвени нива до 4.5%, като се спекулираше за трета стъпка през март догодина.

Централните банки от Русия до Бразилия повишават лихвените проценти, за да се справят с инфлационният натиск.

Днес Индонезия също покачи основните лихви за трети пореден месец, както и Швеция, която повиши лихвения процент до 4.50%, което е най-високата стойност за последните 12 години.

Рекордните цени на храните и горивата засилиха инфлацията в еврозоната до 4.0%, което е два пъти повече от целевото ниво на ЕЦБ от 2.0%.

В същото време производствените цени в еврозоната отчетоха ръст със 7.1% през май на годишна база.

Цените на суровия петрол вече се движеха около $136 за барел, като преди около месец от Morgan Stanley прогнозираха, че до 4 юли котировките на черното злато ще достигнат $150 за барел.

В пресконференцията по повод на решението директорът на ЕЦБ Жан Клод Трише, заяви, че "Увеличението на лихвите е за предпазване от вторичните ефекти на инфлацията, като очаква инфлацията да остане висока за определен период и запазването на ценовата стабилност е първостепенна задача на ЕЦБ."

Според него се "Наблюдават се нарастващи рискове за ценовата стабилност в средносрочен план, съчетани със спад в ръста на БВП и ЕЦБ ще наблюдава отблизо всяко развитие на пазара."

"Вътрешното и международното търсене ще спомогнат за нарастване на БВП за 2008," според Трише, като, "Еврозоната засега не е засегната от дисбаланса на финансовите пазари," което навежда на мисълта, че това повишение на лихвите няма да бъде последвано от други в скоро време.
Доларът веднага започна покачване и към 16:00 часа българско време достигна $1.5744 за евро или с 0.87% повече от вчера.