Петролните цени продължават да се покачват в четвъртък, след като преди ден достигнаха нови върхове заради оптимизма на търговците по отношение на перспективите за глобално търсене на суровини.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа български време поскъпнаха с 0,51 долара, до 71,86 долара за барел. В предишната сесия цената на тези контракти нарасна с 1,1 долара (1,6%) до 71,35 долара за барел, най-високата стойност от януари 2020 година.

В същото време цената на юлските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигна с 0,46 долара, до 69,29 долара за барел. В сряда WTI поскъпна с 1,11 долара (1,6%) до 68,83 долара за барел, най-висока цена от 22 октомври 2018 г.

Ръстът на котировките в четвъртък е улеснен от данните на Американския петролен институт (АПИ), които показаха значителен спад в запасите на суров петрол в САЩ. Според оценките на API стоковите резерви от суровината в страната за седмицата, приключила на 28 май, са намалели с 5,36 милиона барела. Седмица по-рано спадът възлизаше на 439 хиляди барела. Запасите от бензин са се увеличили с 2,51 милиона барела, на дестилатите - с 1,59 милиона барела.

Министерството на енергетиката на САЩ ще публикува официална статистика за запасите по-късно в четвъртък. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакват седмичен спад в запасите от петрол в страната с 3,3 милиона барела, както и намаление на запасите от бензин и дестилати съответно с 1,1 милиона барела и 1,6 милиона барела.

Пазарът се подкрепя допълнително от възобновяване на икономическата активност в Европа, пише S&P Global Platts. Основните европейски държави, включително Великобритания, Германия, Франция и Италия, се очаква да продължат да облекчават карантинните ограничения през целия юни. В същото време анализаторите на ANZ предупреждават, че възстановяването на търсенето на петрол все още не е широко разпространено, предвид новите огнища в Азия.