Цените на референтните марки петрол се повишават умерено в четвъртък сутринта след покачване и през предходната сесия, причинено от спадането на долара.

Към 9:12 часа българско време септемврийските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгува по 80,15 долара за барел, което е с 4 цента по-скъпо от затварянето на вчерашната сесия. В сряда цената на тези договори се покачи с $0,71 (0,9%) до $80,11 за барел, актуализирайки максимума от края на април.

Котировките за августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се повишиха с 12 цента и възлизат на $75,87 за барел. Според резултатите от предходната сесия цената на тези контракти е се покачи с $0,92 (1,2%) - до $75,75 за барел.

В сряда стана известно, че темпът на растеж на потребителските цени в Съединените щати се забави до 3% през юни от 4% през май, актуализирайки минимума от март 2021 година. Средно анализаторите очакваха спад на инфлацията до 3,1%.

Търговците на петрол наблюдават намаляването на инфлационния натиск, тъй като това може да премахне необходимостта Федералният резерв да повишава допълнително лихвените проценти, което означава, че "настоящите положителни икономически условия могат да продължат още известно време", каза Колин, старши стратег в SIA Wealth Management.

"Това помогна да се повишат очакванията за търсене, докато предлагането от Саудитска Арабия и Русия остава слабо", добави експертът.

Перспективата за по-ранен край на цикъла на затягане на паричната политика в САЩ срина долара, подкрепяйки цените на суровините. Индексът, изчислен от ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест основни световни валути, падна с 1,2% вчера навечерието, като се актуализира повече от едногодишен минимум.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ, който посочи рязко увеличение на петролните запаси в страната миналата седмица, с почти 6 милиона барела, вместо очакваното от анализаторите увеличение от 483 хиляди барела, не можа да попречи на тенденцията.

Търговските резерви от бензин останаха практически непроменени, докато запасите от дестилат се увеличиха с 4,815 милиона барела. Експерти, анкетирани от Trading Economics, средно прогнозираха спад на показателите съответно със 727 хиляди барела и 262 хиляди барела.

Запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява търгуван от Nymex петрол, са намалели с 1,605 милиона барела през седмицата.