Цените на петрола леко се повишават в петък след рязък спад предишния ден и като цяло завършват седмицата на червено.

Към 9:10 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 89,84 долара за барел, което е с 0,06 долара повече от края на предходната сесия. В хода на сесията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $3,08 (3,3%) до $89,78 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повиши в същото време с $0,47, до $82,11 за барел. До края на вчерашната търговия стойността на тези контракти се понижи с $3,95 до $81,64 за барел.

От началото на тази седмица Brent загуби от цената си около 6%, а WTI - 7,5%.

Слабите очаквания на търговците относно перспективите пред потреблението на петрола допринасят за спада в цените. Експертите не очакват бързо възстановяване на търсенето на горива в Китай, където се възобнови нарастването на заболеваемостта от COVID-19, отбелязва Bloomberg.

Освен това анализаторите от JPMorgan Chase & Co. прогнозират "лека рецесия" в икономиката на САЩ през следващата година поради повишаването на основния лихвен процент от Федералната резервна система.

"Пазарът на петрол не може да пренебрегне влошаващите се перспективи за търсенето в двете най-големи икономики в света", каза Едуард Моя, главен енергиен анализатор в Oanda Corp. "Търсенето остава ниско, дори когато ембаргото върху доставките на руски петрол за Европейския съюз влиза в сила."