Петролът продължава да поскъпва във вторник на фона на нарастващия оптимизъм на търговците по отношение на перспективите за търсенето в САЩ и Европа. Цената на Brent се доближава до $70 за барел, а тази на WTI в понеделник се повиши до максимум за повече от две години.

Сред положителните сигнали за пазара е възстановяването на туристическата активност в САЩ, което трябва да стимулира търсенето на петрол и петролни продукти. Според американската администрация за транспортна сигурност пътникопотокът на американските летища в неделя е достигнал най-високото си ниво от март 2020 г., общо около 1,85 милиона пътници са преминали през летищата.

Американската авиокомпания United Airlines заяви в понеделник, че резервациите на самолетни билети за летния сезон тази година са надминали нивото от миналата година с 214%. Във връзка с това превозвачът възнамерява да добави 400 полета към дневния си график от юли.

Цената на юлските фючърси за петрол Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време във вторник е 69,74 долара за барел, която е с 0,28 долара по-висока от тази в края на предходната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,75 (1,1%) - до $69,46 за барел, максимумът от март.

Юнските фючърси за американския петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този същия е 66,52 долара за барел, което е с 0,25 долара повече от стойността им при закриването на търговията в понеделник. Вчера цената на тези договори се увеличи с 0,9 долара (1,4%) - до 66,27 долара за барел, което според Dow Jones е най-високата стойност им от 23 април 2019 година.

Сигнали за растеж на търсенето на петрол в САЩ, както и в Европа и Китай, подкрепят петролния пазар, въпреки факта, че в редица азиатски страни, включително Индия и Япония, епидемиологичната ситуация остава трудна, пише Bloomberg.

"Пазарът е ясно фокусиран върху САЩ, Европа и Китай", каза Джефри Халей, анализатор в Oanda Asia Pacific. Според прогнозата на експерта цената на Brent ще се повиши до 72 долара за барел за кратко време, след като преодолее важното ниво на съпротива от 70 долара за барел.