Цената на петрола от еталонните световни марки в сряда сутринта се понижава заради очакванията за солиден ръст в запасите от суровината в САЩ.

Априлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures к днес сутринта поевтиняха с $0,63 (0,97%) - до $64,62 за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с $0,42 - до $65,25 за барел.

Американският еталон WTI с доставка април на нюйоркската стокова борса в същото време се търгуват по $61,03 за барел, с $0,76 (1,23%) под нивото то края на вчерашната сесия.

Официалните данни на енергийното министерство на САЩ за състоянието на запасите от петрол в страната ще излязат в четвъртък, вместо в сряда, заради празничния неработен понеделник.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват ръст н а запасите от суровината в размер на 3 млн. барела. Ако тази прогноза се оправдае, това може да стане поредното свидетелство, че подемът на добива в САЩ рискува да обезсили усилията на пакта ОПЕК+ да ограничат производството.

Наблюдателите следят ситуацията около по нататъшното сътрудничество между в картела и страни производителки извън него, главно Русия, доколкото променящата се ситуация може да породи разногласия между тях.