Цените на петрола спадат в понеделник сутринта след силен ръст през изминалата седмица, причинен от надеждите за смекчаване на подхода на китайските власти към борбата с коронавируса.

Към 9: 20 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 97,42 долара за барел, което е с 1,15 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В петък тези контракти поскъпнаха с $3,9 (4,1%) до $98,57 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 90,97 долара за барел, което е с 1,64 долара по-малко от края на търговията в петък. Като резултат от последната сесия WTI поскъпна с $4,44 (5%) до $92,61 за барел.

Като цяло през миналата седмица цената на Brent се вдигна с 5,1% и завърши търговията на най-високото си ниво от края на август, а WTI поскъпна с 5,4%.

Миналия петък The Wall Street Journal съобщи, цитирайки множество източници, че Zeng Guang, бивш водещ епидемиолог в Китайските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDCP), е казал по време на конференция, че се очаква голяма промяна в подхода на страната към пандемията през 2023 г.

Въпреки това през уикенда Пекин потвърди намерението си "стриктно" да се придържа към политиката за "нулева толерантност" към заразата от COVID-19.

"Търговците вярват, че Китай ще се превърне в двигател на растежа на търсенето на горива в някакъв момент през следващата година, тъй като икономиката на страната се ускорява", каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.