Цените на петрола се понижават във вторник поради сигналите, че търсене на суровината ще остане слабо в краткосрочен план.

Представители на само четири от десет азиатски рафинерии, анкетирани от Bloomberg, заявиха, че ще се възползват от по-ниските цени на петрола, доставян от саудитската държавна компания Saudi Aramco, за да стимулират покупките. Ограниченият интерес към саудитския петрол говори за намаляване на търсенето в Азия, която е най-големият потребител на петрол в света, твърдят експерти.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняха с 0,04 долара, до 41,97 долара за барел. Цената на Brent загуби $0,65 (1.5%) в понеделник, до най-ниското си ниво от 30 юни.

В същото време октомврийските фючърси за американския еталон WTI са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,72 долара (1,8%) до 39,05 долара за барел. На 7 септември търговията на NYMEX беше затворена поради неработен ден в САЩ.

През миналия уикенд Saudi Aramco обяви, че цената на Arab Light за Азия, най-големият регионален пазар на Saudi Aramco, ще бъде намалена за втори пореден месец с 1,4 долара за барел. В резултат на това той ще струва 0,8 долара по-малко от кошница петрол от Оман и Дубай. Arab Super Light и Arab Extra Light за азиатските клиенти ще поевтинеят с 1,5 долара за барел, Arab Heavy - с 0,9 долара за барел.

"Спадът в цените на саудитския петрол показва, че възстановяването на търсенето не е гарантирано за никого", каза Вивек Дхар, анализатор на суровини в Commonwealth Bank of Australia.

Други фактори, които намаляват потенциала за растеж на цените на петрола, са краят на летния автомобилен сезон в САЩ, както и постепенно увеличаване на производството на петрол от страните, участнички в споразучението ОПЕК +.