Борсовите котировки на петрола от еталонните световни марки падат в четвъртък сутринта, след като се повишиха с над 2% в сряда.

Днес сутринта септемврийските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон поевтиняха с $ 0,33 (0,65%) до 43,46 долара за барел. През предишната сесия цената на тези контракти се повиши с $0,89 (2.2%), до $43,79 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за август в същото време са по-евтини при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,34 (0,83%), до $40,86 за барел. В сряда котировките се вдигнаха с $0,91 (2.26%), до $ 41.2 за барел.

ОПЕК+ увеличава производството на петрол, но повишеното предлагане ще бъде "едва усетено"

ОПЕК+ увеличава производството на петрол, но повишеното предлагане ще бъде "едва усетено"

Почти всички увеличения на продукцията ще се консумират на вътрешните пазари на страните производители, казва руският енергиен министър Александър Новак

Страните от пакта ОПЕК + стигнаха до извода, че търсенето на петрол се възстановява и че е възможно да се следва предвидения курс - да се увеличи производството на петрол от август с 2 милиона барела на денонощие. Участниците в споразумението обаче очакват страните, които преди това не са изпълнили задълженията си, да компенсират това увеличение. Те смятат, че търсенето е достатъчно силно, за да "изяде" допълнителните обеми. Русия през август ще увеличи производството на петрол с 400 хиляди барела на денонощие.

Омекотяване на споразумението за намаляване на добива може да показва подобрение на глобалното търсене и би трябвало да помогне за увеличаване на цените на петрола, смятат експерти от AxiCorp. Според тях вероятно е цените да продължат да получават подкрепа в краткосрочен план.

"Пълното спазване на условията по сделката на ОПЕК+ е по-критично от всякога, като се има предвид рискът от втора вълна на коронавирус", подчертават те.

Подкрепа за цените на петрола в сряда имаше и от данните на Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на запасите в страната.

Стоковите резерви от суровината в САЩ за седмицата, приключила на 10 юли, се спаднали със 7,5 милиона барела, съобщи министерството. Това е най-значимият седмичен спад на запасите от 27 декември 2019 година.

Бензиновите запаси намаляват с 3,1 милиона барела, на дестилатите - с 453 хиляди барела. Запасите от нефт на терминала Кушинг са нараснали с около 900 хиляди барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно очакваха статистиката да покаже намаление на запасите от нефт през миналата седмица с 2,1 милиона барела. Според прогнозата им запасите от бензин намаляват с 2 милиона барела, а на дестилатите - с 1,1 милиона барела.