Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори ще възстановят част от производството на петрол през следващия месец, но това почти няма да се усети, тъй като търсенето нараства след коронавирусната криза, заяви енергийният министър на Саудитска Арабия.

След почти три месеца на намалено производството в опит да се преодолее ефектът от глобалната пандемия, коалицията, водена от Рияд и Москва, ще премине към план за постепенно намаляване на съкращенията. Решението се очакваше, но въпреки това все още има рискове на фона на подновения ръст на новозаразените с коронавирус в САЩ - най-големият потребител на петрол в глобален мащаб, пише Bloomberg.

"Тъй като се придвижваме към следващата фаза на споразумението, допълнителните доставки след облекчаването на съкращенията на производството ще бъдат потребени, след като търсенето вече се възстановява", коментира саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман. "Икономиките по света отварят, макар и плахо и процесът е поетапен. Признаците на възстановяване са несъмнени", коментира още той.

ОПЕК+ ще свие доставките на пазара със 7,7 милиона барела на ден през август. Съкращенията в момента възлизат на 9,6 милиона барела на ден. Двете най-големи членки на групата - Русия и Саудитска Арабия подкрепиха решението, както и останалите министри.

Петролът поскъпна над $43 за барел. Силен спад на запасите в САЩ

Петролът поскъпна над $43 за барел. Силен спад на запасите в САЩ

Пазарът очаква решенията на пакта ОПЕК + за съкращаването на добива

Намаляването на съкращенията на производството е "напълно в съответствие с настоящите пазарни тенденции", заяви руският енергиен министър Александър Новак. "Почти всички увеличения на продукцията ще се консумират на вътрешните пазари на страните производители, докато търсенето се възстановява."

Увеличението на предлагането ще бъде компенсирано донякъде от страните членки на картела, които не изпълниха своите ангажименти за намаляване на производството през май и юни - като Ирак и Нигерия. Те ще компенсират за това с допълнителни намаления от 842 000 барела на ден през август и септември.

OPEC + възстановява доставките с увеличаването на разхода на гориво и премахването на блокировките по целия свят. Ограниченията на алианса бяха еквивалентни на почти 10% от глобалното предлагане.

Износът на Саудитска Арабия няма да се промени през следващия месец, въпреки увеличаването на производството, тъй като вътрешното търсене нараства, заяви принц Абдулазиз.

Може ли търсенето на петрол да расте въпреки покачването на болните от коронавирус?

Може ли търсенето на петрол да расте въпреки покачването на болните от коронавирус?

Засега се наблюдава такъв феномен, от CMarkits прогнозират цена от 43 долара за брент през юли

"Никой не би могъл наистина да очаква, че ОПЕК + ще задържи 9,7 милиона барела на ден съкращения през август", каза Паола Родригес-Масю, старши анализатор на петролните пазари при консултант Rystad.. "Увеличаването на производството с 2 милиона барела на ден не е малко, но възстановяването на търсенето, макар и малко по-бавно от очакваното, го оправдава."

ОПЕК очаква търсенето на суров петрол да скочи рязко догодина. Cпopeд ĸapтeлa тъpceнeтo нa пeтpoл пpeз 2021 г. щe нapacнe дo 97,7 милиoнa бapeлa нa дeнoнoщиe.

ОПЕК заяви, че са реализирали над 100% от обещаното ограничение в производството през юни.