Глобално броят на болните от коронавирус започна да се покачва през последните седмици, но заедно с него расте и цената на петрола, който достигна 4-месечен връх днес, при стойност на брент от 43,20 долара за барел и на американския лек от 40,32 долара за барел - ръст от над 4% на седмична база.

Една от причините за поскъпването на суровината е понижаването на инвенториите, които в САЩ се свиха със 7,2 млн. барела на седмична основа и вече са 533,5 млн. барела. Стратегическият резерв на САЩ нарасна с 1,7 млн. барела до 655,4 млн. барела, суровината, обработвана в рафинериите в страната, се покачи през седмицата с 0,193 млн. барела дневно до 14,03 млн. барела дневно (това е с 3,26 млн. барела по-малко, отколкото през миналата година).

Федералният резерв спасява производителите на петрол и газ

Федералният резерв спасява производителите на петрол и газ

Стана ясно, че тя е наляла 100 млн. долара в корпоративни облигации

Освен запасите обаче, прогнозата е и за растеж на търсенето. Според Международната агенция по енергетиката то се е покачило с около 4 млн. барела дневно спрямо дъното си от края на април и вече в САЩ възлиза на 18 млн. барела дневно. Все пак то е под нивото си от януари 2019 г., когато беше 20,01 млн. барела дневно.

Обаче понижаването на инвенториите не е единственото, което внесе оптимизъм сред трейдърите. Индексът на мениджърските поръчки в еврозоната се покачи с 8,2 пункта до 75,7 пункта в началото на месеца, а търговията нарасна. В САЩ данните за заетостта показват, че безработицата се е понижила до 11,1%, а в Китай, въпреки че заетостта не беше достатъчно добра, производствените дейности все пак достигнаха най-високата си стойност от май, а индексът на мениджърските поръчки надмина прага от 50 пункта, който разделя очакванията за спад от тези за растеж.

От друга страна, данните за производството показват, че картелът ОПЕК и съюзниците му са изпълнили на над 100% предварително договорените квоти за понижаване на добива през юни. Това се дължи най-вече на Саудитска Арабия, които го понижиха повече, отколкото предварително трябваше.

Как да четем анализите на „потребителското доверие“?

Как да четем анализите на „потребителското доверие“?

Трябва да сме мнителни към оценките на анкетираните, независимо от техния брой, смята икономист

Въз основа на всички тези фактори и въпреки растежа на броя на болните от коронавирус, прогнозата на CMarkits е цената на брент да се задържи на стойност от 43 долара за барел през юли, а тази на американския лек - на около 38 долара за барел. "Освен това, нашата прогноза за търсенето през 2020 г. беше увеличена с 9,76 млн. барела дневно до средно 90,35 млн. барела дневно. Очакваме търсенето през третото тримесечие да е средно 92,33 млн. барела дневно спрямо 79,33 млн. барела през второто тримесечие. Това е спад с 9,99 млн. барела на годишна основа. През последното тримесечие търсенето ще нарасне до средно 94,33 млн. барела дневно."