Цените на петрола завършиха август със спад и продължават да падат през четвъртък сутринта, първия ден на септември.

Общо за миналия месец Brent отчете поевтиняване с 12,3%, а WTI - с 9,2%, като за трети пореден месец се отбеляза отрицателна динамика, което е най-дългият подобен период от първата половина на 2020 година насам.

Днес към 9:12 часа българско време ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures струват 95,09 долара за барел, което е с 0,55 долара по-малко от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поевтиняха с $2,2 (2,3%) до $95,64 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент възлиза на 88,70 долара за барел, което е с 0,84 долара по-ниско от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара предишния ден цената на тези контракти намаля с $2,09 (2,3%) до $89,55 за барел.

Натискът върху пазара оказват страховете от рецесия в глобалната икономика на фона на затягането на паричната политика от страна на най-големите централни банки в света, както и от коронавирусните ограничения в сила в Китай, отбелязва Bloomberg.

"Загрижеността за състоянието на икономиката е основна причина за спада на петролния пазар", каза Джеймс Уилямс, енергиен анализатор в WTRG Economics, цитиран от Market Watch.

"ОПЕК изрази загриженост относно перспективите за търсене и на моменти представителите на картела повдигат въпроса за намаляване на квотите. Възможността за рецесия сега заема високо място в мисленето на ОПЕК", отбелязва експертът.