Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда продължават да се понижават заради очакванията за свиване на търсенето на суровината на фона на неопределеността за растежа на глобалната икономика. Изострянето на търговския конфликт между САЩ и Китай "държи в мъртва хватка петролния пазар", коментират наблюдателите.

Петролните цени в някаква степен се поддържат от напрежението в Близкия изток и спада на запасите и забавянето на добива в САЩ.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с нови 8 цента - до $58,86 за барел. Във вторник тяхната цена спадна с $0,87 ( 1,45%) и при закриването на сесията бе $58,94 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижават с $0,05 - до $53,59 за барел. В хода на вчерашната търговия цената се намали с $1,06 (1,06%) до $53,63 за барел.

Както се очаква стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата са се намалили за осма седмица поред. Официалните данни на енергийното министерство ще бъдат изнесени по-късно днес. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират съкращаването на бъде от порядъка на 3,8 млн. барела.

Във вторник Американският институт по петрола (API) съобщи, че запасите са се понижили с 3,4 млн. барела. Институтът получава информация от оператори на тръбопроводи и преработвателни заводи на доброволна основа.