Цените на петрола слабо се повишават във вторник след силно волатилна сесия предния ден, която завършиха с лек спад, въпреки факта, че по време на борсовата сесия понижението в даден момент надхвърли 5%.

Към 9:15 часа българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по 87,60 долара за барел, което е с 0,15 долара по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,17 до $87,45 за барел.

Цената на януарските фючърси за америакнския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент се покачи с $0,17, до $80,21 за барел. До края на предишната сесия стойността на тези контракти се понижи с $0,07 до $80,04 за барел.

Спадът на пазара в понеделник беше подпомогнат от доклада на The Wall Street Journal, че Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК+ проучват възможността да увеличат своята квота за производство на петрол до 500 000 барела на ден на срещата си на 4 декември.

Рияд обаче отрече това съобщение, като каза, че напротив, не изключва намаляване на производството, за да балансира търсенето и предлагането. След това цените на петрола тръгнаха нагоре, като рязко намалиха спада до края на сесията.

"Настоящото съкращаване на производството на ОПЕК+ от 2 милиона барела на ден продължава до края на 2023 г. и ако има нужда от предприемане на допълнителни мерки за намаляването му, ние винаги сме готови да се намесим", цитиран е саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Това съобщи саудитската държавна агенция SPA.

Министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл ал-Мазруи написа в Туитър, че страната му също не води преговори за промяна на сегашните споразумения за квоти, които са в сила до края на 2023 година.

Твърде рано е страните от ОПЕК+ да обсъждат възможността за увеличаване на производството, каза Хелима Крофт, която отговаря за стратегията на световните стокови пазари в RBC Capital Markets.

"Ние вярваме, че неотдавнашният спад на пазара, подхранван от страхове относно перспективите на търсенето поради нов ръст на случаите на COVID-19, както и агресивното затягане на политиката на Федералния резерв, само потвърди мнението на Саудитска Арабия, че са направили правилен ход през октомври чрез намаляване на производството", цитира експертът Market Watch.