Цените на петрола са относително стабилни в сряда сутринта след максималния им скок от началото на 2022 г. в хода на предишната сесия.

Пазарът беше подкрепен от общо повишение на апетита за риск на фона на изявленията на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, че регулаторът ще може да забави инфлацията, без да подкопава икономическия растеж.

Освен това данните от Американския петролен институт, публикувани във вторник, показаха спад на петролните резерви в САЩ за седма поредна седмица. Според тези данни стоковите запасите миналата седмица са спаднали с 1,077 милиона барела, след като се бяха намалили с 6,432 милиона барела седмица по-рано.

Към 9:15 ч. българско време мартенските фючърси за сорта Brent поевтиняват на лондонската борса ICE Futures с $0,01, до $83,71 за барел. Във вторник Brent поскъпна с 2,85 долара (3,5%) до 83,72 долара за барел, най-високото ниво от 9 ноември.

Февруарските фючърси за американския еталон WTI поскъпнаха при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) с $0,10, до $81,32 за барел. В предишната сесия цената на тези контракти се повиши с 2,99 долара (3,8%) до 81,22 долара за барел, най-високото ниво от 11 ноември.

Министерството на енергетиката ще публикува доклад за състоянието на енергийните резерви на САЩ по-късно в сряда. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират среден спад на стоковите петролните запаси в страната за седмицата, приключила на 7 януари, с 1,6 милиона барела. Очакват и увеличение на запасите от бензин с 3 милиона барела, а на дестилати - с 2 милиона барела.

Плановете на Фед за повишаване на лихвите няма да доведат до рязко забавяне на икономическия растеж и възстановяване на работните места, каза Джером Пауъл във вторник по време на изслушване в банковата комисия в Сената. В същото време високата инфлация и силният пазар на труда показват, че икономиката вече не се нуждае от свръхмеката парична политика, която беше в сила по време на кризата, причинена от пандемията, каза още шефът на американската централна банка.